AstraZeneca: Πέντε περιστατικά θρόμβωσης στη Βρετανία μεταξύ 11 εκατ. εμβολιασμένων
Η αρμόδια αρχή δεν βλέπει λόγο διακοπής των εμβολιασμών
Πέντε περιστατικά σπάνιων θρόμβων αναφέρθηκαν στη Βρετανία μεταξύ 11 εκατομμυρίων πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία φαρμάκων, η οποία ωστόσο διευκρινίζει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο.
Αντίστοιχα περιστατικά είχαν αναφερθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές από τις οποίες πάγωσαν το πρόγραμμα εμβολιασμού όσο εκκρεμεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει το πόρισμα για το εμβόλιο της AstraZeneca το απόγευμα της Παρασκευής.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φλεβικοί θρόμβοι συμβαίνουν πιο συχνά από ό,τι θα αναμενόταν χωρίς τους εμβολιασμούς, κάτι που ισχύει και για τα δύο εμβόλια» τόνισε η Τζουν Ρέιν, διευθύντρια της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.
Και τα τέσσσερα περιστατικά αφορούσαν άνδρες 19 έως 59 ετών, από τους οποίους ο ένας απεβίωσε.
Δεδομένου ότι ορισμένοι από τους θρόμβους εμφανίστηκαν στον εγκέφαλο, η Αρχή συνέστησε σε όσους παρουσιάσουν πονοκέφαλο για περισσότερες από 4 ημέρες μετά τον εμβολιασμό να ζητήσουν συμβουλή γιατρού.
Ο Μούνιρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρικών Φαρμάκων, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως, ακόμα κι αν διαπιστωθεί αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και τις θρομβώσεις το εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται.
«Αν διαπιστώσουμε αιατική σχέση ίσως χρειαστεί να αλλάξουν οι πληροφορίες του προϊόντος, συνολικά όμως δεν νομίζω ότι αυτό θα καθιστούσε απαραίτητη διακοπή οποιουδήποτε προγράμματος εμβολιασμού» είπε σύμφωνα με το Reuters.
- Η Liza Minnelli επικρίνει την Lady Gaga για το περιστατικό με το αναπηρικό αμαξίδιο στα Όσκαρ του 2022
- Πρόβλημα στη μέση ο Βεζένκοφ, αποχώρησε για τα αποδυτήρια ο 30χρονος φόργουορντ
- Καρυστιανού για εκταφές: «Ύβρις, κανείς δεν θα ακουμπήσει τον τάφο των παιδιών»
- Λέτσε – Ίντερ 0-2: Έβδομη σερί νίκη και +10 για τους «νερατζούρι»
- Αγορά εργασίας: Μεικτή εικόνα βλέπει η ΤτΕ – Στους 923.000 οι άνεργοι τον Ιανουάριο
- ΝΑΤΟ: Το τέλος των ψευδαισθήσεων – Τι κλονίζει ολόκληρο το οικοδόμημα της ισχυρότερης συμμαχίας στην ιστορία


