Σε καραντίνα έχουν μπει χειρούργοι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ύστερα από επέμβαση που έκαναν σε ασθενής που αποδείχθηκε ότι πάσχει από φυματίωση.

Συγκεκριμένα σε επιφυλακή βρίσκονται γιατροί, νοσηλευτές και η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, έπειτα από τη διάγνωση περιστατικού κεχροειδούς φυματίωσης σε ασθενή την προηγούμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής χειρουργήθηκε για  διαφορετικό περιστατικό και διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι έπασχε από μια επικίνδυνη μορφή φυματίωσης, την κεχροειδή, με αποτέλεσμα σήμερα να νοσηλεύεται σε μονόκλινο δωμάτιο απομονωμένος και να του χορηγείται η δέουσα αγωγή.

Ο ίδιος φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στην αντιβίωση.

Προσπάθειες να μην υπάρξει διασπορά

Ωστόσο, το κρούσμα φυματίωσης, που ως ιογενής λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα, θορύβησε γιατρούς και ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή και τη διοίκηση του νοσοκομείου, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη, ώστε να μην υπάρξει διασπορά.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και τόσο ο ασθενής όσο και η χειρουργική ομάδα μπήκαν σε καραντίνα.

Πληροφορίες από το νοσοκομείο αναφέρουν ότι η μετάδοση της φυματίωσης δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί, παρά με την παρέλευση κάποιων εβδομάδων, κι αυτό είναι που έχει ανησυχήσει όσους ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή και τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου».

Γιατροί ωστόσο τόνιζαν στη Voria.gr ότι η συγκεκριμένη μορφή φυματίωσης δεν είναι μεταδοτική, αλλά πολύ σοβαρή για τον ίδιο τον ασθενή και δεν συντρέχουν λόγοι μεγάλης ανησυχίας για όσους ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα.

Σε κάθε περίπτωση το επιβεβαιωμένο κρούσμα κεχροειδούς φυματίωσης έχει ανησυχήσει το νοσοκομείο, όπου λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα και ο ασθενής είναι απομονωμένος, για αποφυγή κάθε περίπτωσης διασποράς.

Η επικινδυνότητα της κεχροειδούς φυματίωσης είναι πολύ μεγάλη, αφού μολύνει πολλά όργανα του σώματος και ιατρικά θεωρείται ότι αποτελεί το 2% όλων των περιστατικών φυματίωσης και αναλογεί στο 20% του συνόλου των περιπτώσεων εκτός της πνευμονικής φυματίωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο