Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για αυτό το νησί – Όμως οι κάτοικοι διαφωνούν

Χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για αυτό το νησί – Όμως οι κάτοικοι διαφωνούν

Μερίδα των κατοίκων ανησυχεί ότι η έλευση των τουριστών θα μεταφραστεί σε έξαρση των κρουσμάτων

Καθώς το ισπανικό νησί αφαιρέθηκε από τη «μαύρη λίστα» του Βερολίνου που περιλαμβάνει τοποθεσίες που επιφυλάσσουν υγειονομικούς κινδύνους, οι Γερμανοί τουρίστες έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για τη Μαγιόρκα. Όμως η κυβέρνηση τους προειδοποιεί ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας παραμένουν σε ισχύ, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την έκρηξη του ενδιαφέροντος των επίδοξων παραθεριστών.

Οι αρχές της Μαγιόρκα προετοιμάζονται για την έλευση χιλιάδων Γερμανών τουριστών που ήδη επιχειρούν να κάνουν κρατήσεις για τις πασχαλινές τους διακοπές στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη χώρα τους που παραμένει στη δίνη ενός τρίτου κύματος κοροναϊού, ενώ και το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Η έκρηξη του ενδιαφέροντος φτάνει λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών ότι η Μαγιόρκα, ένας προορισμός που χαρακτηρίζεται συχνά εν είδει αστείου ως «το 17ο κρατίδιο», δεν θεωρείται πλέον περιοχή υψηλού κινδύνου, όπως και άλλες περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας.

Οι Γερμανοί αντέδρασαν με ενθουσιασμό, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο τους αποτρέπει από τις διεθνείς μετακινήσεις. «Η επιθυμία για πασχαλινές διακοπές στη Μεσόγειο είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός, TUI σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, ενώ ανέφερε ότι σκοπεύει να ανοίξει τα ξενοδοχεία που διατηρεί στο νησί από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο – δηλαδή, νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η Eurowings ανακοίνωσε την προσθήκη 300 επιπλέον πτήσεων, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, ενώ οι τουρίστες αναφέρουν ότι οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί. Η Ryanair μπήκε επίσης στο παιχνίδι, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρει 200 επιπλέον πτήσεις μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας στη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών.

Η είδηση γέννησε τη δυσαρέσκεια σε μέρος των κατοίκων των Βαλεαρίδων, οι οποίοι έχουν εκνευριστεί από το άνοιγμα της περιοχής προς τους τουρίστες πριν τη χαλάρωση των αυστηρότατων μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Οι τοπικές αρχές βιάστηκαν να τονίσουν ότι τα μέτρα θα ισχύουν και για τους τουρίστες. «Βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι τουρίστες θα έχουν δικαίωμα να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι ντόπιοι. Αυτό δεν ισχύει», έγραψε η Μάργκα Φροντέρα, σύμβουλος για ζητήματα υγείας στην τοπική κυβέρνηση, στο Twitter. «Οι επισκέπτες των Βαλεαρίδων νήσων είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους ίδιους κανόνες με τους κατοίκους».


Αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο ανάκαμψης της κυριότερης βιομηχανίας της χώρας, δεν λείπουν και οι φωνές που εκφράζουν ανησυχίες για τον υγειονομικό κίνδυνο που συνεπάγεται η είσοδος Γερμανών τουριστών στη χώρα. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η Γερμανία βιώνει αύξηση κρουσμάτων. Τα προγράμματα εμβολιασμού κινούνται με αργούς ρυθμούς και στις δύο χώρες.

«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ», είπε στο τοπικό κοινοβούλιο. Στις Βαλεαρίδες, τις τελευταίες επτά ημέρες, ο μέσος όρος των κρουσμάτων αντιστοιχεί σε 19 ανά 100.000 άτομα. Στη Γερμανία, ο αντίστοιχος αριθμός κινείται στα 83,7 ανά 100.000 άτομα, έχοντας σημειώσει σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 68 που κατέγραφε πριν από μία εβδομάδα.

Η τοπική κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι κατά την περίοδο του Πάσχα οι έλεγχοι θα αυξηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι σέβονται τα μέτρα. «Θα ισχύουν τα ίδια μέτρα ανεξάρτητα από την καταγωγή των ανθρώπων», δήλωσε ο Ιάγκο Νεγουερουέλα, τοπικός επικεφαλής οικονομικών και τουρισμού.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, και κλειστά μπαρ και εστιατόρια μετά τις 5 το απόγευμα. Από το Σάββατο και έπειτα, οι παρέες που επισκέπτονται καταστήματα εστίασης θα πρέπει να περιορίζονται στα τέσσερα άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να φτάσουν και τα έξι άτομα με συγγενικούς δεσμούς.

Οι Γερμανοί, όπως και όλοι οι τουρίστες που φτάνουν από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Στα ξενοδοχεία, οι άνθρωποι που ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό θα μπορούν να μείνουν στο ίδιο δωμάτιο. μετά τις πέντε το απόγευμα, οι τουρίστες θα μπορούν να δειπνήσουν στα εστιατόρια των ξενοδοχείων σε παρέες που δεν θα ξεπερνούν τα τέσσερα άτομα. «Ζητάμε από όλους να δείξουν υπευθυνότητα», τόνισε ο Νεγκουερέλα.

Στη Γερμανία, οι αρχές προειδοποιούν ότι η απαγόρευση κάθε μη αναγκαίου ταξιδιού εξακολουθεί να ισχύει, ενώ η εγχώρια τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της μαζικής αναχώρησης για τις Βαλεαρίδες ως προδοσία – ειδικά από τη στιγμή που εντός της χώρας τους η εστίαση παραμένει κλειστή.

«Ήταν σαν γροθιά στο στομάχι για εμάς που εργαζόμαστε στην εστίαση, η είδηση για τη Μαγιόρκα», τονίζει ο Όλαφ Στάμσεν, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ξενοδοχείων και Catering στο Βίλχελμσάγκεν, στα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων DPA. «Αισθανθήκαμε προδομένοι από τους ομοσπονδιακούς πολιτικούς», πρόσθεσε. Τα ξενοδοχεία στη Γερμανία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Επιπλέον, οι γερμανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι παραθεριστές θα αντιμετωπίσουν αυστηρότατα μέτρα κατά την επιστροφή τους.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024