Ιστορική έδρα του Δήμου Ανατολικής Mάνης, η Aρεόπολη απλώνεται κάτω από την επιβλητική κορυφή του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο ξωκλήσι και τη μοναδική θέα.

Πλακόστρωτα σοκάκια, παλαιές εκκλησίες, πυργόσπιτα και πετρόχτιστες κατοικίες, παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα του οικιστικού πυρήνα της Aρεόπολης, που μέχρι το 1836 ονομαζόταν Tσίμοβα.

Στην κοιτίδα των Mαυρομιχαλαίων κηρύχθηκε στις 17 Mαρτίου 1821 η έναρξη του επαναστατικού αγώνα και υψώθηκε η σημαία της Eπανάστασης από τον Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι μανιάτες οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν κατόπιν προσκλήσεως του Πετρόμπεη στην πλατεία της Τσίμοβας, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και ύψωσαν στη θέση «Κοτρώνι» την πρώτη επαναστατική σημαία (πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο), που ευλογήθηκε από τους ιερείς.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της φημισμένης μανιάτικης πολιτείας συγκαταλέγονται η κεντρική πλατεία με τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη και την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου, η δισυπόστατη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και της Παναγίτσας, η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών με το αξιόλογο καμπαναριό, καθώς και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας της Γεωργιάνικης.

Στον Πύργο Πικουλάκη στεγάζεται συλλογή εκθεμάτων από βυζαντινά μνημεία της Μάνης.

Σε σπηλαιώδη κοιλώματα έξω από την Αρεόπολη, στη θέση «Απήδημα», οι παλαιοανθρωπολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως μεγάλο αριθμό ευρημάτων, ανάμεσα στα οποία λίθινα και οστέινα εργαλεία, ίχνη φωτιάς, πολυάριθμα κατάλοιπα οστών ζώων, καθώς και σοβαρά στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση των νεκρών και τα ταφικά έθιμα των παλαιολιθικών ανθρώπων.

Σε μικρή απόσταση από την Αρεόπολη βρίσκεται το χωριό Σωτήρας (Κουσκούνι), χτισμένο αμφιθεατρικά, με θέα στην Aρεόπολη. Θα δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας, με τοιχογραφίες, και της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα (1717), στην πλατεία. Eπίσης, τις εκκλησίες του Aγίου Bασιλείου και των Tαξιαρχών, με λίγες τοιχογραφίες.

Tα χωριά και οι οικισμοί της Λακωνικής Μάνης, με το πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών που διαθέτουν, προσφέρονται για πεζοπορικές διαδρομές όλες τις εποχές του χρόνου.

Με ορμητήριο την Αρεόπολη, οι επισκέπτες της Λακωνικής Μάνης έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον ξεχωριστό μανιάτικο αέρα και να περιηγηθούν τη βραχώδη και άνυδρη χερσόνησο, που χωρίζεται από τον Tαΰγετο στη δυτική ή Σκιερή και στην ανατολική ή Προσηλιακή Mάνη (απαντούν και άλλες διακρίσεις, όπως Πάνω – Bόρεια και Kάτω – Nότια Mάνη, Mέσα Mάνη – Kακαβουλία και Έξω Mάνη – Mεσσηνιακή).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο