Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις επιλογές που είναι πιο οικολογικές από σερβιέτες και ταμπόν

Τρεις επιλογές που είναι πιο οικολογικές από σερβιέτες και ταμπόν

Μερικές πιο «πράσινες» εναλλακτικές των συμβατικών προϊόντων περιόδου.

Σύμφωνα με έρευνες οι σερβιέτες είναι φτιαγμένες από έως και 90% πλαστικό. Ένα πακέτο σερβιέτες ισοδυναμεί χονδρικά με τέσσερις πλαστικές τσάντες ενώ τα ταμπόν παρόλο που είναι κυρίως βαμβακερά έχουν συνήθως κορδονάκια από πολυεστέρα και πολυπροπυλένιο και σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από πλαστικά απλικατέρ.

Ένας άνθρωπος με περίοδο υπολογίζεται ότι θα αγοράσει περίπου από 5.000 μέχρι 15.000 σερβιέτες ή ταμπόν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η πλειοψηφία αυτών των απορριμμάτων καταλήγουν σε χωματερές αλλά και συχνά στην θάλασσα και στις παραλίες. Μια συμβατική σερβιέτα μπορεί να μείνει στο περιβάλλον μέχρι και 500 χρόνια.

Δες παρακάτω μερικές από τις διαθέσιμες εναλλακτικές που κυκλοφορούν και οι οποίες είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον αλλά και για το σώμα σου.

Eμμηνορροϊκό κύπελλο

Το εμμηνορροϊκό κύπελλο (ή κύπελλο περιόδου) κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Είναι ένα κύπελλο από σιλικόνη και έχει σχήμα μισής κλεψύδρας. Τοποθετείται στον κόλπο «σφραγίζοντας» στον τράχηλο και στο κολπικό τοίχωμα, με σκοπό να συλλέγει το αίμα που ρέει από την μήτρα και να αποτρέπει τις διαρροές. Εφαρμόζεται σχετικά εύκολα, και η χωρητικότητα του επαρκεί για έως και 10 ώρες.

Επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες

Δοκιμάσε τις επαναχρησιμοποιούμενες, υφασμάτινες σερβιέτες που κυκλοφορούν σε ποικιλία διαφορετικών στυλ και έχουν διαφορετικούς βαθμούς απορροφητικότητας. Οι κατασκευαστές τους συμβουλεύουν απλό ξέβγαλμα με κρύο νερό και έπειτα πλύσιμο παρέα με την υπόλοιπη μπουγάδα, χωρίς την προσθήκη μαλακτικού όμως.

View this post on Instagram

A post shared by Thinx (@shethinx)

Εσώρουχα περιόδου

Αν έχεις απορρίψει το εμμηνορροϊκό κύπελλο ίσως τα εσώρουχα περιόδου να είναι για σένα. Τα Luna Undies, τα Thinx και τα Carol Smillie’s Pretty Clever Pants είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες που κυκλοφορούν αλλά υπάρχουν δεκάδες επιλογές στην αγορά. Διαφέρουν από τα απλά εσώρουχα καθώς είναι κατασκευασμένα από υφάσματα νέας τεχνολογίας που συγκρατούν έως και 10ml -ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο τυπικά ταμπόν. Αν και δεν χρειάζεται να φοβάσαι τυχόν διαρροές μπορείς για αρχή να τα τεστάρεις τις πρώτες ή τις τελευταίες μέρες της περιόδου, όταν η ροή τείνει να είναι πιο ελαφριά.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024