Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητείται ΜΕΘ για το ΕΣΥ : Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για «συνεργασία» με τους ιδιώτες - Επίταξη ζητάει η αντιπολίτευση

Αναζητείται ΜΕΘ για το ΕΣΥ : Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για «συνεργασία» με τους ιδιώτες – Επίταξη ζητάει η αντιπολίτευση

Στην εντατική βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή με την ανησυχία να έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την έκρηξη του αριθμού των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 605

Στην εντατική βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή με την ανησυχία να έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την έκρηξη του αριθμού των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 605.

Επιλογή ασθενών για ΜΕΘ

Ήδη για πάρα πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων και η Αττική η κατάσταση είναι δραματική καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει απόλυτους αριθμούς.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν φωνές από τους νοσοκομειακούς που καταγγέλλουν όχι μόνο πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε ότι «δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια» προσθέτοντας ότι «περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη εικόνα ουσιαστικά δίνει με την χτεσινή του ανάρτηση και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου που κάλεσε τον ΕΟΔΥ να απαντήσει αν τα ημερήσια ενημερωτικά δελτία για τον αριθμό των διασωληνωμένων από Covid_19 συμπεριλαμβάνουν  αυτούς που παραμένουν σε κοινό θάλαμο λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

Στις ιδιωτικές κλινικές τα non covid περιστατικά

Η εφιαλτική αυτή κατάσταση άλλωστε έκανε χτες τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για «περαιτέρω συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα αν χρειαστεί ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «βρισκόμαστε στο κόκκινο στην Αττική και κάθε μέρα επεξεργαζόμαστε σενάρια που έχουμε στο ντουλάπι μας. Η προσφορά του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί».

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει το μοντέλο του Ερρίκος Ντυνάν ώστε η διεύρυνση της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα να αφορά τη διεξαγωγή των εφημεριών του ΕΣΥ και νοσηλείες για non covid περιστατικά ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν και να νοσηλεύουν τα περιστατικά κοροναϊού.

«Μαϊμού» και «δωράκια»

Μετά από καιρό το αίτημα της επίταξης της ιδιωτικής υγείας έχει επανέλθει στο προσκήνιο ωστόσο είναι σφοδρή η κόντρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση την οποία εγκαλούν για «μαϊμού» επιτάξεις και «δωράκια» στους ιδιώτες, όπως στην περίπτωση των δύο ιδιωτικών κλινικών Λητώ και Ιατρικό Περιστερίου, ενώ ταυτόχρονα βολές δέχεται η κυβέρνηση και για το γεγονός ότι αντί ενίσχυσης του ΕΣΥ έχει μετατρέψει το δημόσιο σύστημα υγείας σε «σύστημα μιας νόσου» που ότι κινδύνους ενέχει αυτό για υποθεραπεία και αύξηση της θνητότητας στον πληθυσμό από άλλες ασθένειες.

Στη χειρότερη στιγμή του

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ βρίσκεται ίσως στην χειρότερή του στιγμή από την αρχή της πανδημίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κάνοντας λόγο για «εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία της Αττικής με διασωληνωμένους σε ράντζα χωρίς ΜΕΘ που έζησε και η Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε: «άμεσα πρέπει να μπει στη μάχη ο ιδιωτικός τομέας, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών, να συνταγογραφηθούν μαζικά και δωρεάν τεστ, και να ληφθούν μέτρα στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς που συνιστούν εστίες υπερμετάδοσης».

Απόλυτη ένταξη στον εθνικό σχεδιασμό

«Αυτό που επιβάλλεται, είναι η ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον εθνικό σχεδιασμό για το σύστημα Υγείας. Όχι μόνο οικειοθελώς όπως έγινε μέχρι τώρα, ή ως προς τα ήπια περιστατικά, αλλά με απόλυτο τρόπο και καθολικά» σημείωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης γραμματέας του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα αύριο η Φώφη Γεννηματά θα συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ για την κατάσταση και τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να μην καταρρεύσει.

Θωράκιση

Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα ζήτησε και το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «οι τελευταίες εξελίξεις με τα εμβόλια επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ, ότι ο αναγκαίος μαζικός εμβολιασμός θα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, εξαιτίας κυρίως των ανταγωνισμών ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα καπιταλιστικά κράτη. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξης του ιδιωτικού τομέα και η λήψη των αναγκαίων μέτρων σε χώρους υπερμετάδοσης, για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας»

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στην Αττική ζητάει το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ενώ επικαλείται καταγγελίες των γιατρών για διαλογή ασθενών.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024