Η Google ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα έκδοση της έξυπνης οθόνης Nest Hub, η οποία είναι πλέον εξοπλισμένη με σύστημα που παρακολουθεί την ποιότητα του ύπνου των χρηστών.

Το Nest Hub 2 χρησιμοποιεί την τεχνολογία Soli της Google, ένα μικρό ραντάρ που παρακολουθεί τις κινήσεις του σώματος όταν ο χρήστης κοιμάται. Η συσκευή διαθέτει επίσης μικρόφωνο που αντιλαμβάνεται το βήχα και το ροχάλισμα, καθώς και αισθητήρες που καταγράφουν τα επίπεδα φωτός και τη θερμοκρασία του δωματίου.

Ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας δηλώνουν πάντως ανήσυχοι για την παρακολούθηση των χρηστών «όταν βρίσκονται στις πιο ευάλωτες στιγμές τους».

Για πολλούς αναλυτές, προϊόντα όπως το Nest Hub είναι στην πραγματικότητα μια πρόφαση για τη συλλογή όλο και περισσότερων δεδομένων.

«Τι θα συμβαίνει όταν κάνεις σεξ;» διερωτάται η Καρίσα Βέλις, συγγραφέας του Βιβλίου Privacy is Power.

«Τι θα γίνεται με τα δεδομένα για την ποιότητα του ύπνου σας; Μήπως θα καταλήξουν στα χέρια κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας;» σχολίασε στο BBC.

Η Google, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο στη συσκευή. Παραδέχεται όμως ότι ανώνυμα δεδομένα για τα «συμβάντα ύπνου» θα αποθηκεύονται στους διακομιστές της.

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνεται το πότε κοιμάται και ξυπνά ο χρήστης, ακόμα και το εάν βήχει ή στριφογυρίζει στον ύπνο του.

Ο χρήστης, πάντως, θα μπορεί να απενεργοποιεί την παρακολούθηση ύπνου και να διαγράφει τα δεδομένα που τον αφορούν.

Ο αισθητήρας Soli είχε κάνει ντεμπούτο στο έξυπνο κινητό Pixel 4 της εταιρείας προκειμένου να αναγνωρίζει τις χειρονομίες. Καταργήθηκε στο επόμενο μοντέλο Pixel 5 για λόγους κόστους, όπως φαίνεται όμως η Google βρήκε νέα εφαρμογή.

Κάθε πρωί που ξυπνούν, οι χρήστες του Nest Hub 2 θα βλέπουν μια εξατομικευμένη αναφορά για την ποιότητα του ύπνου τους καθώς και συμβουλές για πιο αποτελεσματική ανάπαυση.

Σύμφωνα με την Google, η παρακολούθηση ύπνου θα προσφέρεται αρχικά δωρεάν, αργότερα όμως θα γίνει συνδρομητική υπηρεσία.

Οι χρήστες συσκευών της Fitbit, η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι από την Google, θα μπορούν επίσης να συνδυάζουν τα δεδομένα τους με τις καταγραφές του Nest Hub 2.

Η έξυπνη οθόνη λανσάρεται στις 31 Μαρτίου στην αγορά των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην τιμή των 99 δολαρίων. Χρονοδιάγραμμα για άλλες χώρες ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

TAGS:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο