Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αν θέλουμε να ελπίζουμε…

Αν θέλουμε να ελπίζουμε…

Το σχέδιο μετάβασης της χώρας στη μετακορωνοϊό εποχή, στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή εποχή είναι η μεγάλη ευκαιρία, δεδομένων των τεράστιων πόρων που το συνοδεύουν και των σημαντικών κεφαλαίων που μπορεί να κινητοποιήσει από τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αναμφίβολα το σχέδιο μετάβασης της χώρας στη μετακορωνοϊό εποχή, στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή εποχή είναι η μεγάλη ευκαιρία, δεδομένων των τεράστιων πόρων που το συνοδεύουν (32 δισ. ευρώ) και των σημαντικών κεφαλαίων που μπορεί να κινητοποιήσει από τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι εδώ πιστεύουμε ότι συμφωνούν όλοι, οι πολιτικές δυνάμεις, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι εργαζόμενοι. Ομως το μεγάλο ερώτημα βρίσκεται αλλού.

Είναι σε θέση το Ελληνικό Δημόσιο, η κεντρική διοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο κορμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην πρόκληση;

Τα ζητήματα αυτά είναι γνωστά και επανέρχονται από καιρού εις καιρόν χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξουν απαντήσεις, ούτε καν αντιπαράθεση απόψεων για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν αλλά θα έπρεπε να συμβαδίζουν, τουλάχιστον, με ένα τέτοιου μεγέθους εγχείρημα.

Είναι αρκετό να σημειώσουμε ότι με βάση μελέτη της Pricewaterhouse Coopers για να ξεκινήσει ένα έργο στην Ελλάδα μεσολαβούν 51 μήνες από τον αρχικό σχεδιασμό του. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά, μέχρι το Ελληνικό αρκεί…

Ας δούμε λοιπόν τι πιστεύει η κυβέρνηση που καλείται να υλοποιήσει το σχέδιο, ανατρέχοντας στην τελευταία  τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος ετέθη και επικεφαλής αυτού του εγχειρήματος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Οπως διερωτήθηκε μιλώντας στη Βουλή «ποιο είναι σήμερα το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Αν συνοψίσω όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, όλες τις απόψεις σοβαρών επιστημόνων, η απάντηση είναι μία λέξη: Αποτελεσματικότητα. Το ελληνικό κράτος και η ελληνική οικονομία πάσχουν από παροιμιώδη έλλειψη αποτελεσματικότητας και αδιαφορία για το αποτέλεσμα».

Και ανέφερε ως επίκαιρο παράδειγμα ότι «ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για φάρμακα και ακόμα δεν υπάρχει κοινό σύστημα προμηθειών και κοινό βιβλίο αποθήκης για να ξέρουμε πόσα φάρμακα και πού υπάρχουν στα νοσοκομεία μας».

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται, ασφαλώς, στον ιδιωτικό τομέα όπου μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστικές και αδυνατούν να απορροφήσουν ευρωπαϊκούς πόρους καθώς όλες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, είναι πολύ μικρότερες σε μέγεθος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κατόπιν τούτων, η προσπάθεια που απαιτεί η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας είναι μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε και απαιτεί και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου αν θέλουμε να ελπίζουμε.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024