Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καθαρά Δευτέρα : Πέταγμα χαρταετού μόνο στην γειτονιά - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Καθαρά Δευτέρα : Πέταγμα χαρταετού μόνο στην γειτονιά – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας

Διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά θα είναι η καθαρά Δευτέρα μιας και το lockdown στην μισή σχεδόν χώρα δεν επιτρέπει τον εορτασμό με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.

Τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, θα ισχύσουν κανονικά και δεν θα επιτρέψουν στους πολίτες να κάνουν κούλουμα, όπως… προστάζει η παράδοση.

Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Τα μέτρα που ισχύουν για την Καθαρά Δευτέρα

Όπως είχε άλλωστε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δεν θα διαφέρει όσον αφορά στα μέτρα σε σχέση με τις άλλες ημέρες, ενώ επιτρέπεται το πέταγμα του χαρταετού με περιορισμούς στις μετακινήσεις και με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

– Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

– Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Τι ισχύει για το πέταγμα του χαρταετού

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του lockdown, το έθιμο του χαρταετού μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα την Καθαρά Δευτέρα αλλά, όπως και πέρυσι, ανοιχτά θα είναι τα ιχθυοπωλεία και οι φούρνοι. Θα λειτουργούν κανονικά, επίσης, και οι λαϊκές αγορές.

Τι απαντήσεις θα πρέπει να δώσετε αν σας σταματήσουν για έλεγχο

Σε περίπτωση λοιπόν που αποφασίσετε να επισκεφτείτε τους γονείς σας ή κάποιο φιλικό πρόσωπο και μετακινηθείτε στέλνοντας τον κωδικό 4 στο 13033, τότε αν σας σταματήσουν για έλεγχο, είναι πιθανό να σας ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Τι θα πει όμως πιο αυστηρός έλεγχος και τι ερωτήσεις μπορεί να σου γίνουν σε περίπτωση που μετακινηθείτε με τον συγκεκριμένο αριθμό;

Απαντήσεις σε αυτό έδωσε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό.

Με λόγια λόγια αν δύο άτομα έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν για παροχή βοήθειας σε άλλη οικεία, τότε είναι πολύ πιθανό να πρεπει να αιτιολογήσουν γιατί πηγαίνουν και οι δύο μαζί.

«Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024