Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρβιτσιώτης: ΕΕ και ΗΠΑ δεν αποδέχονται την Τουρκία ως αυτόνομη γεωπολιτική δύναμη

Βαρβιτσιώτης: ΕΕ και ΗΠΑ δεν αποδέχονται την Τουρκία ως αυτόνομη γεωπολιτική δύναμη

Την θέση πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν αποδέχονται την Τουρκία σε ρόλο αυτόνομης γεωπολιτικής δύναμης όπως επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Την θέση πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν αποδέχονται την Τουρκία σε ρόλο αυτόνομης γεωπολιτικής δύναμης όπως επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παίζει α λα καρτ με τους κανόνες

«Η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν έχουν αποφασίσει να παίξουν έναν διαφορετικό ρόλο στο διεθνές πεδίο. Θέλουν να γίνουν αποδεκτοί ως μία αυτόνομη γεωπολιτική δύναμη, η οποία θα μπορεί να παίζει με τους κανόνες α λα καρτ

»Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ΕΕ, ούτε καλλιεργεί κλίμα σταθερότητας στον παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας αλλά και δικό μας ,στις ΗΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Αναφερόμενες διερευνητικές επαφές ο κ.Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει πεδίο διαλόγου με την Τουρκία και να πέσουν οι τόνοι της προκλητικότητας σημειώντας ότι επιδίωξη της χώρας μας είναι «η Τουρκία να είναι αντικείμενο των συζητήσεων της Ευρώπης ώστε τα ελληνοτουρκικά να τα βλέπουμε σε ένα πρίσμα ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι ως διμερές πρόβλημα».

Μεγάλη δυσπιστία

Σημειώνει επίσης ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαρκώς πλέον η Τουρκία είναι το λήμμα στο οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη συζήτηση και η μεγαλύτερη προετοιμασία ανάμεσα στους ηγέτες ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες των διερευνητικών επαφών Άγκυρας και Αθήνας ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι «καλώς ή κακώς δεν είναι εύκολη η συνεργασία, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυσπιστία και πολύ μεγάλη ένταση αφού βλέπουμε ότι κάθε φορά που είναι να έρθουν στις διερευνητικές επαφές ακούμε και κάποιους λόγους όξυνσης και προκλητικότητας από την τουρκική πλευρά».

Ευρωτουρκικό ζήτημα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «από τον Αύγουστο το μόνιμο θέμα στα ευρωπαϊκά συμβούλια είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας και η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι δεν μπορεί να το βλέπει ως ένα διμερές θέμα στο οποίο θα μπορεί να παίξει το παιχνίδι των εύκολων προκλήσεων. Μία διεθνοποίηση του θέματος ανεβάζει το κόστος της οποιασδήποτε εμπλοκής.

»Το γεγονός ότι καθίσταται ευρωτουρκικό ανεβάζει και το οικονομικό κόστος της οποιαδήποτε επιθετικής πολιτικής από πλευράς της Τουρκίας. Το να προκαλέσουν το οποιοδήποτε επεισόδιο είναι κάτι το οποίο ζυγίζει πλέον στις τουρκικές αρχές…πράγμα που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά είναι η επιλογή που φαίνεται να υπάρχει ως πρώτη στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι «το γεγονός ότι πάμε από ευρωπαικό συμβούλιο σε ευρωπαϊκό συμβούλιο και συζητάμε το λήμμα Τουρκία καθιστά την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη σε αυτό το πλαίσιο των αποφάσεων που αφορούν όλη την Ευρώπη».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024