Σεισμός στην Ελασσόνα : Οι Γιατροί του Κόσμου δίπλα στους σεισμόπληκτους – Η σπαρακτική ιστορία ενός τετραπληγικού παιδιού
Η αποστολή ξεκίνησε από τον καταυλισμό στο Δαμάσι όπου έχουν στηθεί σκηνές για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, όπου δόθηκαν απαραίτητα υλικά για την προστασία του κόσμου και συνεργαστήκε με άλλες ομάδες ώστε η βοήθεια να φτάσει σε ακόμα περισσότερους.
- ΣΥΡΙΖΑ: «Φιάσκο» με τη συνάντηση των πέντε υποψηφίων – Παίζουν την «κολοκυθιά» με αναρτήσεις και διαρροές
- Τα «φάντασμα» της ύφεσης στοιχειώνει την γερμανική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά
- Κυβέρνηση για την αγορά ακινήτου από τον Κικίλια: Μας καλύπτουν τα δεδομένα που παραθέτει
- Έχουμε αποδείξεις εμπλοκής ΗΠΑ και ΗΒ στα σαμποτάζ στους Nord Stream
Δίπλα στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας βρέθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής φροντίδα, διενεργώντας ιατρικές εξετάσεις και δίνοντας είδη είδη προστασίας.
Οι ΓτΚ αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό οργάνωσε αποστολή προσφέροντας βοήθεια στους κατοίκους ενώ συζήτησαν μαζί τους τις αγωνίες και όλα τα προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η εννεαμελής ομάδα ξεκίνησε ξεκίνησε από την Αθήνα και έφτασε το Σάββατο 6 Μαρτίου στην Ελασσόνα, μεταφέροντας υλική βοήθεια (σκηνές, υποστρώματα, υπνόσακους, κουβέρτες, μάσκες, ιατρικά & παρα-ιατρικά αναλώσιμα κλπ) που μοίρασε σε όσους ανθρώπους έμεναν έξω από τα σπίτια τους είτε λόγω της καταστροφής είτε της μεγάλης αγωνίας και φόβου που υπήρχε.
Η αποστολή ξεκίνησε από τον καταυλισμό στο Δαμάσι όπου έχουν στηθεί σκηνές για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, όπου δόθηκαν απαραίτητα υλικά για την προστασία του κόσμου και συνεργαστήκε με άλλες ομάδες ώστε η βοήθεια να φτάσει σε ακόμα περισσότερους.
Συνέχισαν στα γύρω χωριά της περιοχής, συναντώντας παντού κατεστραμμένα σπίτια. Στο Μεσοχώρι, στο Βλαχογιάννι, στο Αμούρι, στο Πραιτώρι, στη Μαγούλα και στο Δομένικο, από σπίτι σε σπίτι οι κάτοικοι μας υποδέχτηκαν με ανακούφιση, μίλησαν μαζί τους, τους εξετάσαμε και καταγράψαμε τις ανάγκες για περαιτέρω βοήθεια.
Κατάκοιτες γυναίκες κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητα
Σε συνεργασία με το Βοήθεια στο Σπίτι, οι ΓτΚ επισκέφτηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον σεισμό, ανθρώπους οι οποίοι είχαν πραγματικά ανάγκη από ιατρική βοήθεια.
«Υπήρχαν άνθρωποι που έμεναν στον δρόμο, υπήρχαν κατάκοιτες γυναίκες που κοιμόντουσαν στο αυτοκίνητο καθώς δεν είχαν στηθεί ακόμα σκηνές» αποκαλύπτει στο in.gr η Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου.
Υπήρχαν άνθρωποι που δεν ήθελαν να φύγουν από τις αυλές των σπιτιών τους, να πάνε σε ένα σημείο που έχουν στηθεί κάποιοι καταυλισμοί για να κοιμηθούν εκεί μέσα, όποτε επέλεγαν να μένουν στις αυλές των σπιτιών τους.
Οι ψυχολόγοι των ΓτΚ ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι δεν ήθελαν να αφήσουν τις περιουσίες τους.
Ακόμα και τα παιδιά τα μικρά δεν θέλανε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με τους ψυχολόγους να προσπαθεί να τους μιλήσει.
«Το καλό είναι να μιλάς και να βγάζεις προς τα έξω τον φόβο. Ούτως ώστε να μπορείς να τον διαχειριστείς μετά».
«Αυτό που προσπαθούσαμε να πούμε στους μεγάλους είναι ότι τον φόβο που έχουν μέσα τους να μην τον μεταδίδουν στα μικρά παιδιά, γιατί αυτά δεν καταλαβαίνουν. Το μικρό παιδί αν κατορθώσεις να του εξηγήσεις τι συμβαίνει, θα σε ακολουθήσει. Αλλά όταν βλέπουν τον γονιό τους που κλαίει, φοβάται και θέλει να φύγει και ακούει τα προβλήματα που συζητάνε, επηρεάζονται».
Οι ήρωες του σχολείου που διέλυσε ο Εγκέλαδος
Η κ. Θάνου μίλησε και με τους μικρούς μαθητές του σχολείο Δαμασίου που διέλυσε ο Εγκέλαδος, με τους λιλιπούτειους ήρωες να μοιράζονται μαζί της πως διαχειρίστηκαν την τρομακτική εμπειρία, χωρίς να φοβηθούν και να ακολουθούν τις οδηγίες του δασκάλου τους.
«Πρέπει να τους ακούς και να τους μιλάς και μέσα από αυτά να διαχειριστούν τον φόβο τους και να είναι θετικοί προς τον σεισμό. Ο σεισμός όλους μας φοβίζει. Το θέμα είναι πως μπορούμε να τον διαχειριστούμε και όταν γίνεται τι πρέπει να κάνουμε.
Τετραπληγικό παιδί κλεισμένο για 4 χρόνια
Πρόκειται για φτωχά χωριά, και ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια πολλά κοινωνικά προβλήματα.
«Συναντήσαμε παιδί τετραπληγικό το οποίο είναι κλεισμένο σε ένα δωμάτιο εδώ και τέσσερα χρόνια» λέει στο in.gr η κ. Θανου, καθώς οι γονείς του δεν είχαν ούτε ένα καροτσάκι να το βγάλουν έξω από το σπίτι.
Αυτό το παιδί δικαιούται να έχει ένα καροτσάκι και ένα κρεβάτι αναπηρικό και αυτό δεν το γνώριζαν οι γονείς ενώ κανένας από την Πολιτεία δεν φρόντισε να τους ενημερώσει και να τους πει ότι συνταγογραφούνται.
Το παιδί είχε φτάσει το 27ο έτος της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα οι γονείς να μην μπορούν να τον πάνε έστω μια μικρή βόλτα, με αποτέλεσμα να το έχουν κλειδωμένο μέσα στο δωμάτιο.
«Αυτή είναι μια εικόνα που σε στιγματίζει. Με στιγμάτισε περισσότερο αυτό, όχι τόσο τα γκρεμισμένα σπίτια. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει. Έχουμε πάει σε πολλές σεισμόπληκτες περιοχές, αλλά είναι κάποια πράγματα που τα σκέφτεσαι και τα ξανασκέφτεσαι και λες ‘’γιατί’’;».
«Δεν επιτρέπεται σε αυτή την εποχή που ζούμε να μην μπορούν κάποιοι άνθρωποι να δεχτούν βοήθεια» αναφέρει.
Ο κίνδυνος της πανδημίας
«Όλοι ξέχασαν την επιδημία καθώς η ανησυχία τους τώρα είναι ο σεισμός. Είδαμε ανθρώπους που δεν προσέχανε, που δεν έπαιρναν τα απαραίτητα μέτρα. Το πιο τραγικό ήταν ότι την Κυριακή είχε έρθει ο δεσπότης και έκανε λειτουργία με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια σκηνή πόσα άτομα. Ξεφύγαμε δηλαδή με αυτό που πρέπει να προσέχουμε».
«Οι άνθρωποι αυτοί θα ταλαιπωρηθούν για λίγο διάστημα. Μακάρι να είναι λίγο και να μην ξεχαστούνε. Ξέρουμε περιοχές που έχει γίνει σεισμός πριν δύο χρόνια και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα».
Οι ΓτΚ θα συνεχίσουν να κάνουν αποστολές με τις κινητές μονάδες κατά τακτά χρονικά διαστήματα και θα βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων.
Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στη δράστης τους μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω email, τηλεφώνου (210 32 13 150) ή μέσω της σελίδας τους στο Facebook.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις