Για την πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης δύο έργων που εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα ολιστικής Πράσινης Αστικής Αναζωογόνησης  και αφορούν δύο πάρκα – πολυχώρους στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας Πικερμίου, ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και είναι συνολικού προϋπολογισμού 297.586,73 €. Για την υλοποίηση τους έχει υπογραφεί  προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Αναπτυξιακού Οργανισμού, του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και του Δήμου Μαραθώνα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινό και την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο και Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης και Υλοποίησης της Σύμβασης Ε. Κοσμίδη, ενημερώθηκε για την προμελέτη των έργων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Π. Καλφαντής, οι οποίοι και διατύπωσαν τις ευχαριστίες τους στον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και στα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής για την έμπρακτη στήριξη και την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων.

Βασικός στόχος της μελέτης είναι η περιβαλλοντική αναζωογόνηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τόσο των περιοχών που επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι, όσο και του συνόλου των δύο δήμων. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η δημοπράτηση αναμένεται να γίνει εντός του 2021 με στόχο να έχουν υλοποιηθεί τα έργα μέσα στο 2022.

Με βάση τις αρχιτεκτονικές μελέτες οι αστικές αναζωογονήσεις αφορούν έκταση  11.389,46 τ. μ. στην Α’ Είσοδο Νέου Βουτζά, έναντι της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης στη συμβολή των Οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Κυβέλης του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και 6.350,00 τ.μ., στην Β΄ Είσοδο Νέου Βουτζά σε έκταση που περικλείεται από τις Οδούς Εσπερίδων, Εκάβης, Αμφιτρίτης και Διαγόρα» του Δήμου Μαραθώνα.

Μεταξύ άλλων στους συγκεκριμένους χώρους προβλέπεται υπαίθρια διαμόρφωση με διαδρομές περιπάτου για τους επισκέπτες, υπαίθριο καθιστικό με σκίαστρο, παιδικές χαρές, σιντριβάνια, υπαίθριο θέατρο-καθιστικό,  γήπεδο Padel, μικρή πίστα skate board, χώρος άθλησης με υπαίθρια όργανα γυμναστικής, αναψυκτήριο, κ.α..

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά την ενημέρωση που είχε, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται στενά με τους δήμους Ραφήνας -Πικερμίου και Μαραθώνα για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που αφορούν, τόσο στις πληγείσες περιοχές, όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Αττική. Επίσης υπογράμμισε ότι με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα θα υλοποιηθούν σημαντικά αναπτυξιακά έργα σε όλη την περιοχή.

«Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ο Α΄ και Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα έργα τα οποία θα παραδώσουμε προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την καλή και δημιουργική σχέση συνεργασίας με την Αναπτυξιακή αλλά και με τους αιρετούς συναδέλφους του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης».

Απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν στις πληγείσες περιοχές ωστόσο τόσο η περιφέρεια όσα και ο δήμος Μαραθώνα και Ραφήνας δημιουργούν ένα πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για παρεμβάσεις σημαντικές. Αρκεί να μην καθυστερήσουν άλλο τα έργα αναζωογόνησης της περιοχής. Μιας περιοχής που το περιβάλλον συμβίωνε αρμονικά με τους ανθρώπους και μια πυρκαγιά ήταν αρκετή ώστε να θρηνήσουμε δεκάδες συμπολίτες μας. Κάθε καλή προσπάθεια αναγέννησης ας είναι αφιερωμένη στα άδικα θύματα μιας άνισης μάχης που δόθηκε μόνο από τους κατοίκους του Ματίου και του Βουτσά. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς ούτε επίσης να το αξιοποιήσει κανείς για πολιτικούς λόγους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο