Πάνω από 357 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για φάρμακα που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του δεύτερου εξαμήνου του έτους για ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Το ποσό προστιθέμενο στην υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου, δείχνει αυξημένες δαπάνες κατά 795 εκατ. ευρώ περίπου

Περίπου στα 800 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται για το 2020 η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασθενείς εκτός νοσοκομείων, με την συνολική δαπάνη στα φαρμακεία να ξεπερνά τα 2,259 δις. ευρώ και τη συνολική δαπάνη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις να πλησιάζει το 1,2 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι δαπάνες για αγορά φαρμάκων ασθενών εκτός νοσοκομείου από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έφτασε τα 534,4 εκατ. ευρώ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία το 1,192 δις. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική δαπάνη στο 1,732 δις. ευρώ, ελάχιστα αυξημένο (κατά 14 εκατ. ευρώ περίπου) έναντι του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο τα φάρμακα που αγοράστηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ για περιπατητικούς ασθενείς με σοβαρές παθήσεις έφτασαν τα 651,8 εκ. ευρώ, και από τα ιδιωτικά φαρμακεία το 1,066 δις. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική δαπάνη στα 1,718 δις. ευρώ.

Με τα στοιχεία αυτά, το rebate που καταβλήθηκε από τις φαρμακευτικές έφτασε τα 502 εκατ. ευρώ, με το πρώτο εξάμηνο να απορροφά τα 259,6 εκατ. ευρώ και το δεύτερο εξάμηνο τα υπόλοιπα 242,7 εκατ. ευρώ.

Με τη συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να ξεπερνά τα 3,450 δις. ευρώ, σε έναν προϋπολογισμό 1,915 δις. ευρώ, η τελική φαρμακευτική δαπάνη μετά την αφαίρεση των διαφόρων επιβαρύνσεων και εξαιρουμένων ποσών (όπως τα εμβόλια ύψους 132,7 εκατ. ευρώ κ.ά.) διαμορφώθηκε για το 2020 στα 2,7 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 1,4 δις. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και περίπου 1,3 δις. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο, επί προϋπολογισμών 983 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και 932 εκατ. ευρώ το δεύτερο.

Οι μεγαλύτερες υπερβάσεις καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2020 η οποία πλησίασε τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος με 70,5 εκατ. ευρώ, για τον κάθε μήνα ξεχωριστά. Η μικρότερη υπέρβαση έφτασε τα 14,7 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Έτσι, το clawback αναμένεται να φτάσει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους στα 354,7 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το έτος, υπολογίζεται στα 794,5 εκατ. ευρώ.

Εκείνο που προβληματίζει τώρα τις φαρμακευτικές, είναι ο επιμερισμός που θα γίνει κατά τον καταλογισμό σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά, καθώς για το δεύτερο εξάμηνο θα εφαρμοστεί η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση που ορίζει ότι το 80% του ποσού αφορά το μερίδιο αγοράς της φαρμακευτικής, ενώ ένα ποσοστό 20% αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr