Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρκανσο : Μεσαιωνικός νόμος για τις αμβλώσεις με στόχο την απαγόρευσή τους στις ΗΠΑ

Αρκανσο : Μεσαιωνικός νόμος για τις αμβλώσεις με στόχο την απαγόρευσή τους στις ΗΠΑ

Με τον νόμο στο Αρκανσο, οι πολέμιοι των αμβλώσεων ελπίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αναγκαστεί να ακυρώσει την ιστορική απόφαση που είχε λάβει το 1973, όταν ανακήρυξε ότι όλες οι Αμερικανίδες έχουν δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αρκανσο επικύρωσε χθες Τρίτη νόμο ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, με την ελπίδα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακυρώσει την απόφασή του με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

Για τη «ζωή της μητέρας»

Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπεται στον νόμο που επικυρώθηκε στην πολιτεία, την οποία διαπερνά ο Μισισιπής και είναι γνωστή για τον χριστιανικό συντηρητισμό της, είναι οι περιπτώσεις που απαιτείται να γίνει άμβλωση για «να σωθεί η ζωή της μητέρας», διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Αρκανσο, ο Εισα Χάτσινσον.

Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης διαβεβαίωσε πως επικύρωσε τον νόμο λόγω των «ειλικρινών του πεποιθήσεων», επειδή εναντιώνεται στην άμβλωση βάσει αρχών.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο. Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και ατομικών δικαιωμάτων ACLU ξεκαθάρισε εκ των προτέρων ότι θα τον αμφισβητήσει στη δικαιοσύνη.

Διχάζει τους Αμερικανούς

Η άμβλωση συνεχίζει να διχάζει βαθιά τους Αμερικανούς, με την αντίσταση σε αυτή να παραμένει σφοδρή, ιδίως στις τάξεις των πιο θρησκόληπτων.

Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, συντηρητικές πολιτείες του νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας έχουν πολλαπλασιάσει συντονισμένα τους νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, επιβάλλοντας για παράδειγμα οι διάδρομοι που οδηγούν στα χειρουργεία όπου γίνονται αμβλώσεις να έχουν συγκεκριμένο πλάτος, ώστε να αναγκαστούν πολλές κλινικές να κλείσουν.

Με τον νόμο στο Αρκανσο, οι πολέμιοι των αμβλώσεων ελπίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αναγκαστεί να ακυρώσει την ιστορική απόφαση που είχε λάβει το 1973, όταν ανακήρυξε ότι όλες οι Αμερικανίδες έχουν δικαίωμα στην άμβλωση.

Αυτό θα επέτρεπε σε κάθε πολιτεία να εφαρμόζει τη δική της πολιτική, κάτι που θα οδηγούσε σε περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων ως προς το ζήτημα αυτό από περιοχή σε περιοχή.

«Να προετοιμάσει το έδαφος»

«Σκοπός του νόμου αυτού είναι να προετοιμάσει το έδαφος ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την ισχύουσα απόφασή του», επιβεβαίωσε χωρίς περιστροφές ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Αρκανσο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η ισορροπία ισχύος μεταστράφηκε αποφασιστικά προς τα δεξιά μετά τον διορισμό από τον Ντόναλντ Τραμπ συντηρητικής δικαστικού λίγες ημέρες πριν την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο νόμος που επικυρώθηκε στο Αρκανσο θα είναι ο αυστηρότερος στις ΗΠΑ εάν δεν αναιρεθεί διά της δικαστικής οδού. Πάει ακόμα πιο μακριά από τη νομοθεσία στη Νότια Καρολίνα, που απαγορεύει τέτοιες επεμβάσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Η Αλαμπάμα επίσης πέρασε πρόσφατα εξαιρετικά σκληρό νόμο για τις αμβλώσεις, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα την τέλεση τέτοιων επεμβάσεων από τους γιατρούς. Ομως ο νόμος αυτός καταρρίφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Θα σας δούμε στο δικαστήριο»

«Κυβερνήτη Χάτσινσον: Θα σας δούμε στο δικαστήριο», ανέφερε το παράρτημα της ACLU στο Αρκανσο μέσω Twitter.

Ο Planned Parenthood, οργανισμός υγείας ο οποίος προσφέρει επεμβάσεις εθελοντικής διακοπής της κύησης, στηλίτευσε τον νόμο που εγκρίθηκε στην πολιτεία, κρίνοντας ότι οι αρχές θα όφειλαν να δίνουν αυτήν την περίοδο την έμφαση στην αντίδραση στην πανδημία του νέου κοροναϊού και στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024