Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Φλόιντ : Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του - Για ποιο λόγο διακόπηκε με το «καλημέρα»

Τζορτζ Φλόιντ : Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του – Για ποιο λόγο διακόπηκε με το «καλημέρα»

Ο 44χρονος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν προσήλθε στο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού –που σημαίνει ότι υπήρχε πρόθεση αφαίρεσης της ζωής, αλλά όχι προμελέτη–, έγκλημα το οποίο στην πολιτεία της Μινεσότα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 40 ετών

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, πέρυσι τον Μάιο, η οποία έδωσε το έναυσμα για το κίνημα «Black Lives Matter».

Ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ, ο οποίος προΐσταται της δίκης στη Μινεάπολη, αναγκάστηκε να τη διακόψει προτού ακόμη αρχίσει η μακρά διαδικασία επιλογής των ενόρκων, καθώς συνεχίζεται μεταξύ των αρμόδιων δικαστικών αρχών η συζήτηση για τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν.

Ο 44χρονος Σόβιν προσήλθε στο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού –που σημαίνει ότι υπήρχε πρόθεση αφαίρεσης της ζωής, αλλά όχι προμελέτη–, έγκλημα το οποίο στην πολιτεία της Μινεσότα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 40 ετών. Ωστόσο το Εφετείο της Μινεσότα κάλεσε τον δικαστή Κάχιλ να επανεξετάσει αίτημα των εισαγγελικών αρχών για επαναφορά πρόσθετης κατηγορίας για ανθρωποκτονία σε τρίτο βαθμό, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 25 χρόνων. Ο δικαστής αποφάσισε την προσωρινή αναβολή της δίκης έως ότου αποσαφηνιστεί το ζήτημα που προέκυψε.

Στις 25 Μαΐου του 2020, ο Σόβιν κρατούσε στο οδόστρωμα τον ακινητοποιημένο και άοπλο Φλόιντ, πατώντας επί εννέα λεπτά τον λαιμό του με το γόνατό του, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του κρατουμένου που ψιθύριζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Η τελευταία φράση που πρόφερε έγινε μαχητική κραυγή διαμαρτυρίας στο κύμα των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας που σάρωσαν, τις επόμενες εβδομάδες, τις αμερικανικές πόλεις. Τόσο ο Σόβιν όσο και άλλοι δύο αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο επεισόδιο αποτάχθηκαν από το σώμα.

Ο δικαστής Κάχιλ έχει αφήσει περιθώριο τριών εβδομάδων για την εξέταση και επιλογή των 12 ενόρκων και των δύο αναπληρωματικών τους μεταξύ των κληθέντων για τον σκοπό αυτό πολιτών της κομητείας. Η υπεράσπιση έχει δικαίωμα να απορρίψει μέχρι και 15 υποψηφίους ενόρκους χωρίς αιτιολόγηση, ενώ οι εισαγγελικές αρχές εννέα. Ενόψει της δίκης, εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία αξιώνοντας παραδειγματική τιμωρία του Σόβιν, ενώ οι Αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από τον χώρο όπου θα εκτυλιχθεί η ακροαματική διαδικασία.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024