Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή στο Αφγανιστάν : Η «ωμή» επιστολή Μπλίνκεν που «βάζει» τους Ταλιμπάν στην κυβέρνηση

Οργή στο Αφγανιστάν : Η «ωμή» επιστολή Μπλίνκεν που «βάζει» τους Ταλιμπάν στην κυβέρνηση

Αφγανοί πολιτικοί δεν έκρυψαν την οργή τους για τον τόνο της επιστολής του Αντονι Μπλίνκεν, τον οποίο η εφημερίδα New York Times χαρακτήρισε ασυνήθιστα ωμό και ελάχιστα διπλωματικό.

Η διπλωματία των ΗΠΑ, που υπέβαλε νέα, φιλόδοξη πρόταση για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν στις αρχές στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν, κάλεσε χθες Δευτέρα να υπάρξει «επιτάχυνση» της διαδικασίας, εκτιμώντας ότι είναι «εφικτή» η επίτευξη «προόδου».

«Ενθαρρύνουμε τα μέρη»

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο και με μια κάποια ζέση» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-ανταρτών που άρχισαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα, δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

«Είναι εφικτή αυτήν τη στιγμή η επίτευξη προόδου, θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε αυτήν την πρόοδο», πρόσθεσε.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο το περιεχόμενο επιστολής του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, που ασκεί πίεση στην αφγανική κυβέρνηση να αποδεχθεί σχέδιο το οποίο προβλέπει τον σχηματισμό «νέας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς» – με άλλα λόγια, υπηρεσιακής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι Ταλιμπάν.

Θα ασκεί τα καθήκοντά της για μια μεταβατική περίοδο στην οποία θα εφαρμόζεται πλήρης κατάπαυση του πυρός ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές μετά την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

Για να επιτευχθεί αυτό, ο αμερικανός ΥΠΕΞ πρότεινε να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» στην Τουρκία, με την έναρξη ταυτόχρονα μιας περιόδου «μείωσης της βίας» για 90 ημέρες, ώστε να αποφευχθεί η έναρξη της επιλεγόμενης εαρινής επίθεσης των Ταλιμπάν.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, θα κληθεί προσεχώς να αποφασίσει εάν θα τηρήσει την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την απόσυρση των περίπου 2.500 αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται ακόμη επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, όπως όριζε το χρονοδιάγραμμα του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε η Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν πριν έναν χρόνο.

Η επίμαχη επιστολή

Στην επιστολή του στον αφγανό πρόεδρο Ασραφ Γάνι, ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε πως «όλες» οι επιλογές παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Υιοθετώντας τόνο που η εφημερίδα New York Times χαρακτήρισε ασυνήθιστα ωμό, ελάχιστα διπλωματικό, ο αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ταυτόχρονα πως σε περίπτωση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, «η κατάσταση ως προς την ασφάλεια θα επιδεινωθεί» και οι Ταλιμπάν ενδέχεται να «καταγράψουν ταχύτατα εδαφικά κέρδη».

Ο κ. Μπλίνκεν συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στον αφγανό πρόεδρο, «σας το λέω καθαρά για να καταλάβετε» την «επείγουσα φύση» του ζητήματος και τον «τόνο» της επιστολής.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιδιώξει, σύμφωνα με το κείμενο, τα Ηνωμένα Εθνη να συγκαλέσουν τους ΥΠΕΞ και ειδικούς απεσταλμένους «της Ρωσίας, της Κίνας, του Πακιστάν, του Ιράν, της Ινδίας και των ΗΠΑ» προκειμένου να υπάρξει «ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την υποστήριξη της ειρήνης στο Αφγανιστάν».

Ο Νεντ Πράις δεν θέλησε να σχολιάσει χθες την «ιδιωτική αλληλογραφία» του κ. Μπλίνκεν, αναγνώρισε πάντως ότι η Ουάσιγκτον «πρότεινε κάποιες ιδέες» για να «επιταχυνθεί η διαδικασία».

Οργισμένες αντιδράσεις

Ορισμένοι αφγανοί πολιτικοί δεν έκρυψαν την οργή τους για τον τόνο της επιστολής του Αντονι Μπλίνκεν.

Ο αφγανός αντιπρόεδρος Αμρουλά Σάλεχ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αποφασίσει για την τύχη των στρατιωτών της που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, όχι να κρίνει τη μοίρα 35 εκατομμυρίων Αφγανών.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να υπάρξει ειρήνη», αλλά η ειρήνη δεν μπορεί να είναι «υπαγορευμένη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα αποδεχθούμε να παραδοθούμε».

Ο κοινοβουλευτικός Αρίφ Ραχμάνι πήγε ακόμη πιο μακριά, μιλώντας για «διαταγές» από πλευράς της Ουάσιγκτον και «απειλητική επιστολή» στον πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024