Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εισφορά αλληλεγγύης : Ποια εισοδήματα εξαιρούνται το 2022

Εισφορά αλληλεγγύης : Ποια εισοδήματα εξαιρούνται το 2022

Η δημοσιονομική χαλάρωση ανοίγει τον δρόμο στο να «παγώσει» η εισφορά αλληλεγγύη

Πάνω από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι αποφάσεις της Κομισιόν ανοίγουν τον δρόμο για να λάβουν φορολογική ανάσα και το 2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια, τόκους, μερίσματα με το «πάγωμα» για δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό ελήφθη πέρυσι, στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία και είχε προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή θα ίσχυε μόνο για το 2021.

Βέβαια στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν πει ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, το μέτρο θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Το θέμα επιβεβαιώνεται και από την κυβέρνηση, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Όπως τόνισε έχει αποφασίσει να ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος μετά το παράθυρο που άνοιξε η Κομισιόν για διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2022.

Τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης

Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή τα εισοδήματα που θα εξαιρεθούν και το 2022 από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι:

  • Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα το 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δυο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
  • Τα φετινά εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου». Φέτος, τα συγκεκριμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης να ξεφουσκώνει ενώ αυτό θα συμβεί και με την φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων του χρόνου.
  • Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024