«Θα δούμε επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες περαιτέρω. Οι αριθμοί των ανθρώπων που θα νοσηλευθούν τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν», λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της πανδημίας στη χώρα, αφού κρούσματα και νοσηλείες ασθενών με Covid-19 έχουν πάρει την ανηφόρα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι και η επόμενη εβδομάδα θα δώσει υψηλά νούμερα κρουσμάτων, κατ’ επέκταση και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Θα δούμε επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες περαιτέρω. Οι αριθμοί των ανθρώπων που θα νοσηλευθούν τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν».

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει το βάρος των νοσηλειών, καθώς πλέον υπάρχει η εμπειρία των προηγούμενων μηνών.

«Το σύστημα υγείας θα αντέξει όπως άντεξε και στο παρελθόν. Τώρα έχουμε περισσότερη εμπειρία γιατί περάσαμε τη μεγάλη κρίση του φθινοπώρου. Πάντως, η επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να είναι η εβδομάδα που θα δούμε τα πράγματα να καλυτερεύουν».

Πρόωρη η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο έχει τοποθετηθεί μετά την Καθαρά Δευτέρα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε πως οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα αυτήν την περίοδο είναι πρόωρη.

«Είναι πρόωρη συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες και αν ο αριθμός των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί αρχίσει να κάμπτεται, τότε μπορούμε να δούμε αυτή την προοπτική».

Ασφαλέστερο το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο αναμένεται να είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς είναι πιο ασφαλές από τα σχολεία, τα οποία περνούν σε δεύτερη μοίρα.

«Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι το λιανεμπόριο είναι πιο ασφαλές. Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η σωστότερη προτεραιότητα. Μόλις μας δώσουν τη δυνατότητα τα επιδημιολογικά στοιχεία» θα ανοίξουν και τα σχολεία επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για «αναγκαιότητα φυσικής λειτουργίας των σχολείων».

Σε κάθε περίπτωση ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καθώς: «έχουμε να κάνουμε με τις μεταλλάξεις των ιών που έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά του».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr