Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Όλα όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις - Το κόλπο για να κυκλοφορείτε με τους κωδικούς 2 και 6

Lockdown : Όλα όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις – Το κόλπο για να κυκλοφορείτε με τους κωδικούς 2 και 6

Αναλυτικός οδηγός: Πότε και μέχρι πού επιτρέπονται οι μετακινήσεις, πώς ψωνίζουμε, τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ, τι γίνεται με τους κωδικούς.

Νέοι κανόνες ισχύουν από την Πέμπτη όσον αφορά στις μετακινήσεις μας, την απαγόρευση κυκλοφορίας και το ωράριο λειτουργίας των λίγων καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Με την κούραση των πολιτών να είναι εμφανής και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας να είναι διαφορετικό τα Σαββατοκύριακα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είναι κατανοητό ότι μπορούμε να ξεχάσουμε κάποιο από τα συνεχώς εναλασσόμενα μέτρα.

Παρακάτω ακολουθούν συνοπτικά όλα όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου lockdown.

Το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν ως εξής:

  • Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  • Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
  • Σημειώνεται πως στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές παραμένει 21:00 με 05:00, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Τι ώρες μπορούμε να ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ

Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ εξαρτάται από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στις περιοχές που ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30.

Όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 19:00 (στις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο», συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο), θα κλείνουν στις 18:30.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβαση στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιείται ο κωδικός 2, ωστόσο πλέον δεν επιτρέπεται η μετάβαση εκτός δήμου ή πέρα από τα 2 χιλιόμετρα.

Τι γίνεται με τους κωδικούς μετακίνησης

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους πολίτες στους κωδικούς μετακίνησης, καθώς τα SMS στο 13033 έχουν αλλάξει και μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Οι κύριες αλλαγές αφορούν στους κωδικούς 2, 4 και 6.

Από την περασμένη Πέμπτη ισχύουν τα εξής:

Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, για τη μετάβαση δεν υπάρχει περιορισμός απόστασης.

Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης. Οι μετακινήσεις για αγορές επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (για τους πολίτες που διαμένουν στα όρια δύο νομών).

  • Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση.

Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. Για τη μετακίνηση για παροχή βοήθειας, η αστυνομία θα ζητάει περισσότερες διευκρινίσεις και αποδεικτικά. Για παράδειγμα, εάν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν δύο άτομα και όχι ένα, αυτό θα πρέπει να αιτιολογηθεί. Πάντως, στα νέα μέτρα δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός από άποψη απόστασης.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση, θα γίνονται αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο και χωρίς τη χρήση οχήματος.

  • Με τα πόδια αν αντέχουμε να φτάσουμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα ή στο Σούνιο, μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο!

Διευκρινίσεις για τα μηνύματα

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα και τη χρήση των SMS

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, το σούπερ μάρκετ που είναι μέσα στο δήμο της κατοικίας μας δεν έχουν χιλιομετρικό περιορισμό.

Επιτρέπεται η βόλτα κατοικιδίου μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για τις μετακινήσεις εκτός δήμου για σωματική άσκηση, διευκρίνισε πως αυτές επιτρέπονται με την προϋπόθεση να γίνονται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Για τις μετακινήσεις προς υπηρεσίες, υποστήριξε πως καλό είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εξυπηρέτησης μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ωστόσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με την τράπεζα ή την όποια υπηρεσία μπορεί να εκδοθεί ένα σχετικό έγγραφο που θα δικαιολογεί την μετακίνηση.

Τέλος για την παροχή βοήθειας, εξήγησε πως είναι απαραίτητο ένα ιατρικό πιστοποιητικό.

Πώς θα ψωνίζουμε

Όταν με το καλό ανοίξει και το λιανεμπόριο, τα ψώνια θα γίνονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας ή οπουδήποτε μέσα στον δήμο.

Για παράδειγμα, σε εμπορικό κέντρο βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο θα μπορούν να ψωνίσουν οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, ή όσοι βρίσκονται σε άλλους δήμους, αλλά σε απόσταση μικρότερη από τα 2 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, τα ψώνια θα γίνονται με μήνυμα που θα στέλνουμε σε νέο αριθμό. Έτσι λοιπόν για να βγούμε για ψώνια θα στέλνουμε μήνυμα -αντί για το 13033- στο 13032.

Το SMS θα έχει διάρκεια 3 ώρες, ενώ η διαφορά με τα μηνύματα στο 13033 είναι ότι θα μπορούμε να στείλουμε μόνο μια φορά ανά εικοσιτετράωρο.

Τέλος, σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρχουν «εξαιρέσεις» στον κανόνα των 2 χιλιομέτρων.

Αυτές θα αφορούν σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα που να καλύπτει κάποια ανάγκη στην ακτίνα 2χλμ ή μέσα στο δήμο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός αυτού.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024