Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : «Crash test» το Σαββατοκύριακο -  Πώς μετακινούμαστε και ποιες ώρες

Lockdown : «Crash test» το Σαββατοκύριακο – Πώς μετακινούμαστε και ποιες ώρες

Οι αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας που ισχύουν τα Σαββατοκύριακα λόγω lockdown

Διαφορετικά αναμένεται να κυλήσει το Σαββατοκύριακο εν μέσω lockdown , λόγω των αλλαγών που έχουν τεθεί σε ισχύ σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μετακινήσεις των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά την κυκλοφορία των πολιτών.

Το Σαββατοκύριακο (6 και 7 Μαρτίου) θα είναι το πρώτο με τους περισσότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις και επομένως αποτελεί crash test για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονaϊού, υπό τον φόβο που δημιουργεί η ύπαρξη των μεταλλάξεων και καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας.

Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις προσπαθεί να περιορίσει τις εικόνες συνωστισμού τα Σαββατοκύριακα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

H κυβέρνηση έχει πέσει επάνω στα στοιχεία της κινητικότητας που σε συνάρτηση με την εικόνα από τα νοσοκομεία θα δείξουν εάν την προσεχή Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων – όπως το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις καθημερινές ο όγκος των μηνυμάτων για όλους τους κωδικούς που αφορούν στην μετακίνηση φτάνει τα 4.2 εκατομμύρια μηνύματα.

Το Σάββατο είναι η πιο δύσκολη ημέρα καθώς τα μηνύματα φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, ενώ τις Κυριακές τα 3,7 εκατομμύρια.

Το τι θα συμβεί αυτό το σαββατοκύριακο που βρίσκεται μπροστά μας θα δείξει και την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.

Μέτρα το Σαββατοκύριακο εν μέσω lockdown

Οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με τις αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Έτσι, οι μετακινήσεις το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τις ανακοινώσεις θα γίνονται σε διαφορετικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, οι βόλτες με το αυτοκίνητο σε άλλο δήμο από τον τόπο διαμονής πλέον δεν επιτρέπονται, ενώ ακόμα και τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, που κάποιοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις καθημερινές, θα γίνονται διαφορετικά.

Επίσης η απαγόρευση κυκλοφορίας, που μέχρι πριν λίγες μέρες ξεκινούσε Σάββατο και Κυριακή στις 6 το απόγευμα, παρατείνεται από σήμερα μία ώρα και θα ισχύει από τις 19:00 έως τις 5:00.

Αλλάζουν τα SMS

Οι αλλαγές στα SMS που ισχύουν τις καθημερινές, αλλά και τα Σαββατοκύριακα αφορούν κυρίως τους κωδικούς 2 και 6.

Για το SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση γίνεται μόνο είτε εντός του δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Για το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, γίνεται πλέον αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Άρα κανείς δεν θα μπορεί να στείλει 6, να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Για τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον, που αφορά σε βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Διευκρινήσεις για τα μηνύματα

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τα SMS μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τόνισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες», επικαλούμενος την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Για τον κωδικό 4 διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάνε να συνδράμουν κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί. «Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση των 2 χιλιομέτρων δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση.

Παράλληλα για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός.

Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο που χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» διευκρίνισε.

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας συνεπώς ανατρέπουν και το ωράριο στα σούπερ μάρκετ τα οποία τα Σαββατοκύριακα έκλειναν στις 17:00 προκειμένου πελάτες και εργαζόμενοι να προλάβουν να επιστρέψουν πριν την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00.

Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ θα μεταθέσουν το κλείσιμό τους για μία ώρα αργότερα δηλαδή στις 18:00.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024