Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πυρά ανεξάρτητων ειδικών για την έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα

Κοροναϊός: Πυρά ανεξάρτητων ειδικών για την έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα

Η αποστολή του ΠΟΥ «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις προκειμένου να διεξαγάγει πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες που αφορούν την προέλευση της COVID-19.

Παρά την πολυσυζητημένη αποστολή ειδικών του ΠΟΥ στην Κίνα τον Ιανουάριο, η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται πιο κοντά στο να μάθει την προέλευση του κοροναϊού, υποστηρίζουν ανεξάρτητοι ειδικοί που καλούν να διεξαχθεί νέα έρευνα για την πανδημία.

«Δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο από το σημείο όπου βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο» δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφκσι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας (Αυστραλία), ένας από τους 26 ειδικούς από όλον τον κόσμο που υπογράφουν την ανοικτή επιστολή.

Τον Ιανουάριο, ομάδα ειδικών που επιλέχθησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισκέφθηκε νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα στην Ουχάν, την πόλη όπου ταυτοποιήθηκε αρχικά ο κοροναϊός, αναζητώντας στοιχεία για την προέλευση της Covid-19.

Όμως η αποστολή δέχθηκε πυρά, με τους επικριτές της να κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι έδωσε υπερβολική σημασία σε πολιτικά υποκινούμενη κινεζική επιτόπια έρευνα.

Τα μέλη της ομάδας ανέφεραν πάντως ότι η Κίνα ήταν απρόθυμη να μοιραστεί κρίσιμης σημασίας δεδομένα που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε μήνες προτού αναγνωριστεί για πρώτη φορά.

Η ανοικτή επιστολή αναφέρει πως η αποστολή του ΠΟΥ «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις προκειμένου να διεξαγάγει πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες που αφορούν την προέλευση της COVID-19.

«Όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και θα πρέπει να περιμένω ακόμη για να δω ένα δείγμα ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που αποκλείει οποιαδήποτε από αυτές», ανέφερε ο Πετρόφσκι.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων με το τέλος της αποστολής του ΠΟΥ στην Ουχάν, ο επικεφαλής της αποστολής Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο ο ιός να ξέφυγε από εργαστήριο στην κινεζική πόλη.

Όμως ο Πετρόφσκι είπε πως «δεν έχει νόημα» να αποκλείεται οποιαδήποτε πιθανότητα και πως σκοπός της ανοικτής επιστολής είναι να «γίνει γνώση σε όλο τον κόσμο πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ταυτοποιήσει την πηγή του ιού και [πως] πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε».

«Χρειαζόμαστε ανοικτό μυαλό και το να αποκλείουμε ορισμένους δρόμους που θεωρούνται πολύ ευαίσθητοι, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024