Προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού θα πρέπει να δοθεί στα παχύσαρκα άτομα, τα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις ευάλωτες ομάδες έναντι της νόσου covid – 19.

Ο λόγος είναι ότι η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες επιπλοκών και θνητότητας της νόσου COVID-19.

Τα συνεχώς αυξανόμενα ανησυχητικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ του COVID-19 και της υποκείμενης πανδημίας παχυσαρκίας, αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας επισημαίνει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.

Με κεντρικό μήνυμα της σημερινής ημέρας “Every BODY Needs Everybody” ο Διεθνής Οργανισμός Παχυσαρκίας (World Obesity Federation) επισημαίνει τη στενή σχέση μεταξύ του COVID-19 και της παχυσαρκίας και τονίζει ότι αποτελεί για μια ευκαιρία για άμεση συλλογική δράση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και μία πρόσκληση για ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον.

Τα μέτρα που ελήφθησαν διεθνώς για τον περιορισμό της πανδημίας, οδήγησαν σε αλλαγές στη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, καθώς και σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας, όλα τους αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Ευθύμιος Καπάνταης, ανέφερε πως «αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της παχυσαρκίας επιβάλλεται άμεσα δίκαιη, ολοκληρωμένη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου σε όλο το φάσμα, από την πρόληψη έως τη θεραπεία.

Εντός του πλαισίου της νόσου COVID-19 επιβάλλεται:

  • Tα άτομα που νοσούν από παχυσαρκία να συμπεριληφθούν στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID -19.
  • Στελέχωση του συστήματος υγείας με προσωπικό εκπαιδευμένο στη διαχείριση παχύσαρκων ασθενών, με γνώση στην πολυπλοκότητα της νόσου και στις ανάγκες φροντίδας τους.
  • Εξοπλισμός του συστήματος υγείας με υποδομές ικανών προδιαγραφών για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των παχύσαρκων συνανθρώπων μας.”
  • Η υποστήριξη, η χρηματοδότηση και εφαρμογή δράσεων αποτελεί ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, τώρα και στο μέλλον, μετά την πανδημία COVID -19, ώστε να βελτιωθεί η υγεία των συμπολιτών μας.

Ο κ. Χρήστος Γαλανάκης, Γενικός- Οικογενειακός γιατρός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΕΠ σημειώνει πως «η άμεση μαζική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το σύστημα υγείας, υπολογίζοντας τη συχνότητά της και τις επιπτώσεις της στην ατομική και δημόσια υγεία».

Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας υπογραμμίζει:

  • Η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής. Είναι χρόνια νόσος που απαιτεί θεραπεία.
  • Οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι γενετικές, ενδοκρινικές, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το άγχος, η διατροφή καθώς και το καθιστικό πρότυπο ζωής και εργασίας.
  • Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη υποστήριξη από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.
  • Υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση και εξειδίκευση στην παχυσαρκία.
  • Η ένταξη της παχυσαρκίας στη βασική εκπαίδευση καθώς και η δυνατότητα εξειδίκευσης στην παχυσαρκία θα οδηγήσουν σε καλύτερη φροντίδα, περίθαλψη και υποστήριξη των παχύσαρκων.
  • Υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένη ανάγκη για διεπιστημονική διαχείριση του βάρους, που υποστηρίζονται εκτός από γιατρούς, από ψυχολόγους, διαιτολόγους και ειδικούς φυσικής αγωγής, κ.α.

Τα ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με την επισήμανση ότι πρόκειται για μια χρόνια νόσο. Μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εξάλειψη του στίγματος και θα ενθαρρύνουν τα παχύσαρκα άτομα να αναγνωρίσουν την κατάστασή τους και να αναζητήσουν συμβουλές από επαγγελματίες υγείας. Ο διαρκώς αυξανόμενος χρόνος ενασχόλησης με  το διαδίκτυο και την τηλεόραση, επιβάλει την ενσωμάτωση στο πρόγραμμά τους, ελκυστικών ενημερωτικών εκπομπών άσκησης και ισορροπημένης διατροφής εστιασμένα στο άτομο αλλά και την οικογένεια.

 

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο