Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Διαζύγιο» Όρμπαν - Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

«Διαζύγιο» Όρμπαν – Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Tην αποχώρησή τoυ κόμματός του, Fidesz, από την Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν. Είχε προηγηθεί η έγκριση αλλαγών στον εσωτερικό κανονισμό της δεξιάς ευρωομάδας, με την οποία έδειξε την «πόρτα της εξόδου» στο ουγγρικό κυβερνών κόμμα.

Οι διαρροές κυβερνητικών πηγών στη Βουδαπέστη είναι πυκνώσει από νωρίτερα σήμερα στα ουγγρικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Εντός της ημέρας, ανέφεραν, το δεξιό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, θα ανακοίνωνε την παραίτηση των 11 ευρωβουλευτών του από την Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Όπερ και εγένετο, τελικά, μέσω επιστολής του Όρμπαν προς τον επικεφαλής της, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Σας ενημερώνω ότι τα μέλη του Fidesz αποχωρούν από την ομάδα του ΕΛΚ», με «άμεση ισχύ», γράφει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή, που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Ενώ δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γιατροί μας σώζουν ζωές», αναφέρει, «είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις ότι το ΕΛΚ παραλύει από τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα και προσπαθεί να κάνει να σιγήσουν, απενεργοποιώντας τους, δημοκρατικά εκλεγμένους ευρωβουλευτές».

Όψιμο πολιτικό «διαζύγιο»

Η εξέλιξη θεωρείτο λίγο -πολύ  προδιαγεγραμμένη, μετά την πρωινή υπερψήφιση από το ΕΛΚ αλλαγών στον εσωτερικό κανονισμό του, ανοίγοντας έτσι άμεσα – πλην όψιμα – το δρόμο για την αποβολή όλων των ευρωβουλευτών (όχι μεμονωμένα) ενός κόμματος, εν προκειμένου του Fidesz, από την δεξιά ευρωομάδα, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τα 180 μέλη του ΕΛΚ, 148 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, 28 κατά και τέσσερα τήρησαν αποχή.

«Οι τροποποιήσεις στους κανόνες της ομάδας του ΕΛΚ είναι ξεκάθαρα μία εχθρική κίνηση εναντίον του Fidesz και των ψηφοφόρων μας», υποστηρίζει στην επιστολή του ο Όρμπαν. «Περιορίζοντας τη δυνατότητα των ευρωβουλευτών μας να εκτελούν τα καθήκοντά τους ως εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στερεί τους Ούγγρους ψηφοφόρους από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Αυτό είναι αντιδημοκρατικά, άδικο και απαράδεκτο. Γι’ αυτό το Fidesz αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ αμέσως».

Δεν θα είναι παρά το τελευταίο κεφάλαιο ενός προαναγγελθέντος πολιτικού διαζυγίου, που το ΕΛΚ απέφευγε εδώ και δύο χρόνια να προσυπογράψει. Όσο διαρκεί, δηλαδή, η αναστολή της ιδιότητας του μέλος του για το Fidesz, υπό το βάρος των συνεχών αντιδημοκρατικών παρεκκλίσεων και παραβιάσεων των αρχών της Ε.Ε. από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης.


«Φλερτ» με την ακροδεξιά

Στο μεσοδιάστημα, ο Όρμπαν είχε στείλει έτερη επιστολή, με παραλήπτες τους αντιπολιτευόμενους ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας» και την επικεφαλής τους, Τζόρτζια Μελόνι, προεδρεύουσα της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Μιλώντας για «κοινό όραμα» με «αξιόπιστους μάχιμους συνοδοιπόρους», βάσει «των Χριστιανικών και συντηρητικών αξιών», ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός έριξε πρακτικά «γέφυρες» προς τους ECR.

Καταδίκη από το ΕΔΑΔ

Μόλις χθες, εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ουγγαρία για παραβίαση των δικαιωμάτων οικογένειας αιτούντων άσυλο, το 2017, και ειδικότερα για στέρησης τροφής προς τον πατέρα της οικογένειας επί τέσσερις ολόκληρους μήνες.

Αφού κατέθεσε αίτηση ασύλου, η πενταμελής οικογένεια – με τρία παιδιά  (7 μηνών, 6 ετών και 7 ετών) και μητέρα εγκυμονούσα – τοποθετήθηκε σε ζώνη transit, αρχικά σε κοντέινερ εμβαδού 13 τ.μ και στην συνέχεια σε απομόνωση σε άλλο κοντέινερ, αφού ορισμένα από τα μέλη διαγνώσθηκαν με ηπατίτιδα Β.

Το ΕΔΑΔ επισημαίνει ότι, από την στιγμή που απαγορευόταν στον πατέρα της οικογένειας να απομακρυνθεί από την ζώνη transit, «ήταν απολύτως εξαρτημένος από τις ουγγρικές αρχές για την διατροφή του».

«Οι αρχές δεν αξιολόγησαν επαρκώς την κατάσταση, πριν του στερήσουν την τροφή», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, που αποφάσισε ομοφώνως ότι η Ουγγαρία παραβίασε το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο «κανείς δεν επιτρέπεται να υποβληθεί σε βασανιστήρια, ούτε σε ποινές ή μεταχείριση απάνθρωπη ή εξευτελιστική».

Οι δικαστές καταδίκασαν επίσης με απόφαση της πλειοψηφίας την παραβίαση «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια», κρίνοντας ότι δεν υπήρχε αυστηρά ορισμένη νομική βάση που επέτρεπε την κράτηση της οικογένειας αυτής.

Καταδίκασαν επίσης «την απουσία νομικών διαδικασιών», που να ορίζουν μέγιστη χρονική διάρκεια διαμονής σε ζώνη transit, την «υπερβάλλουσα διάρκεια της διαμονής» και «σημαντικές καθυστερήσεις» στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου των ενδιαφερομένων.

Το Δικαστήριο επεδίκασε την καταβολή από την Ουγγαρία 4.500 ευρώ σε κάθε παιδί και 6.500 ευρώ σε κάθε γονέα για «ηθική βλάβη».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024