Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυρώσεις ΗΠΑ για Ναβάλνι: Σε ποιους 7 υψηλόβαθμους Ρώσους επιβλήθηκαν

Κυρώσεις ΗΠΑ για Ναβάλνι: Σε ποιους 7 υψηλόβαθμους Ρώσους επιβλήθηκαν

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος επτά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, σε απάντηση για τη δηλητηρίαση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, για την οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν υπεύθυνη τη Μόσχα.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει υιοθετήσει πολύ πιο σκληρούς τόνους απέναντι στη Μόσχα, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η χρήση χημικών όπλων από το Κρεμλίνο για να φιμωθεί ένας πολιτικός αντίπαλος και να τρομοκρατηθούν οι άλλοι καταδεικνύει την κατάφωρη περιφρόνησή του για τους διεθνείς κανόνες», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Οι κυρώσεις, με κύριο αποδέκτη τον Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, τον επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) ελήφθησαν «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας της ΕΕ» και συνιστούν «ένα σαφές μήνυμα» προς τη Μόσχα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Με τις κυρώσεις αυτές, «παγώνουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν στις ΗΠΑ οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Μόσχα ευθύνεται για την «απόπειρα δολοφονίας» του διάσημου Ρώσου μπλόγκερ. «Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά με υψηλό βαθμό σιγουριάς ότι οι υπεύθυνοι των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) χρησιμοποίησαν ένα νευροτοξικό παράγοντα, γνωστό με την ονομασία Νόβιτσοκ, για να δηλητηριάσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στις 20 Αυγούστου 2020», ανέφερε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ναβάλνι», πρόσθεσε.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που χαιρέτισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ -και λίγο νωρίτερα από την ΕΕ- σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπόλογη επειδή δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα χημικά όπλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Εκτός από τον Μπόρτνικοφ, κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον πρώτο αναπληρωτή της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριένκο, τον Γενικό Εισαγγελέα Ίγκορ Κρασνόφ, τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, τον επικεφαλής της διεύθυνσης του Ρώσου προέδρου για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής Αντρέι Γιάριν και στους αναπληρωτές υπουργούς Αμύνης  Αλεξέι Κριβαρούτσκο και Πάβελ Ποπόφ. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στο 33ο Κεντρικό επιστημονικό ερευνητικό Ινστιτούτο και το 27ο Επιστημονικό Κέντρο του υπουργείου Αμύνης καθώς και στο Κρατικό επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο οργανικής χημείας και τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024