Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ : «Το Ιράν πίσω από την επίθεση στο πλοίο στον Κόλπο του Ομάν»

Ισραήλ : «Το Ιράν πίσω από την επίθεση στο πλοίο στον Κόλπο του Ομάν»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για την έκρηξη σε οχηματαγωγό ισραηλινής ιδιοκτησίας, στον Κόλπο του Ομάν, την περασμένη εβδομάδα. Απέφυγε, πάντως, να μιλήσει για πιθανά αντίποινα

Το Ιράν κατηγόρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας, στον Κόλπο του Ομάν, αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

«Επρόκειτο πράγματι για επιχείρηση του Ιράν. Αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο Νετανιάχου Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη έγινε στο οχηματαγωγό MV Helios Ray, στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με  Αμερικανό αξιωματούχο, προκλήθηκε ρήγμα στο κύτος του πλοίου, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το ενδεχόμενο αντίποινων. «Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ και είμαι αποφασισμένος να το σταματήσω. Το πλήττουμε σε όλη την περιοχή», ανέφερε στο ισραηλινό δίκτυο KAN, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Κλίμα έντασης

Οι δηλώσεις Νετανιάχου έρχονται τρεις εβδομάδες πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, στις 23 Μαρτίου, κι ενώ επικρατεί και πάλι κλίμα έντασης και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αργά χθες, η Συρία κατήγγειλε το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, λίγα 24ωρα μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ κατά θέσεων φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στη χώρα.

Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα της Συρίας. Η μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι επλήγησαν περιοχές νότια της Δαμασκού, με στόχους θέσεις μονάδων της ιρανικής Δύναμης Κουτς και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στο μεσοδιάστημα, το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο άτυπης συνάντησης με τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις, με στόχο την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το ιρανικό ΥΠΕΞ επέμεινε ότι προϋπόθεση αποτελεί η άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την απογοήτευση της Ουάσινγκτον. «Παραμένουμε έτοιμοι», προσέθεσε, «να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διπλωματικές προσπάθειες, για να επιτύχουμε την αμοιβαία επιστροφή στην τήρηση των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας».

Με όλα αυτά ως φόντο, εν τω μεταξύ, αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο – όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – για τη Σαουδική Αραβία, μετά και τη δημοσίευση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που όπως αναφέρει «ενέγκρινε» ο πρίγκιπας-διάδοχος του αραβικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024