Ποιος μπορεί να αφήσει έναν άνθρωπο να πεθάνει, αν μπορεί να τον σώσει;

Το ανθρωπιστικό -και όχι πολιτικό ή νομικό ερώτημα- κυριαρχεί εδώ και ημέρες, ίσως απασχολεί πολλούς – σιωπηλούς –  συμπολίτες μας.

Η τρομοκρατία είναι καταδικασμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και οι τρομοκράτες βρίσκονται στα κελιά τους.

Αν είναι το κελί στον Κορυδαλλό, στον Άρη, ή όπου αλλού, για τους πολίτες ίσως δεν έχει και τόση σημασία.

Σημασία, αποδίδουν νομικοί και πολιτικοί που τρέφονται από αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν,  τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται το κράτος Δικαίου, πως μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κλπ.

Και από την άλλη πλευρά, ότι η Πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλουν να παρέμβουν και να αλλάξουν στάση.

Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση των συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατίας. Ισορροπημένη, ψύχραιμη, με σαφήνεια και ενάργεια.

Άραγε, σε εκείνον που δεν αφαίρεσε άκριτα ανθρώπινες ζωές, που δείχνει περιφρόνηση στο νομικό σύστημα της χώρας, που δεν σέβεται εν πολλοίς τη Δημοκρατία και τους συνανθρώπους του, θα είμαστε μεγαλόθυμοι;

Για την οικονομία της συζήτησης, ας δεχθούμε ότι ο Κουφοντίνας έχει απόλυτο άδικο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ότι εκβιάζει την Πολιτεία, την Δημοκρατία.

Όμως, ποιοι είμαστε εμείς, που ενώ έχουμε την ευκαιρία να σώσουμε μια ζωή, ακόμα και παρανομώντας, θα καλυφθούμε πίσω από νόμους, διατάξεις, νομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς και συσχετισμούς;

Δεν υπάρχει δίλημμα.

Ούτε υπάρχει νομική και πολιτική νίκη ή ήττα σε αυτό το ζήτημα.

Προέχει η ζωή.

Και για τα υπόλοιπα, υπάρχουν πεδία και fora αντιπαράθεσης.

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε ο Παύλος Μπακογιάννης, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα από τον αρχι-εκτελεστή της 17 Ν.

Η Δημοκρατία έχει νικήσει την τρομοκρατία.

Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.

Η Δημοκρατία είναι μεγαλόθυμη.

Η Δημοκρατία είναι ισχυρή.

Υ.Γ: Οι μικρές μειοψηφίες των τρομοκρατών δεν θα κερδίσουν αν η ζωή του Κουφοντίνα σωθεί, ούτε ο ίδιος θα δικαιωθεί. Αντίθετα, θα κερδίσουν αν ηρωοποιηθεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο