Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Λιγνάδης : Τα πρώτα 24ωρα στη φυλακή - Έρχονται νέες καταγγελίες

Δημήτρης Λιγνάδης : Τα πρώτα 24ωρα στη φυλακή – Έρχονται νέες καταγγελίες

Λιγομίλητος και ψυχολογικά καταβεβλημένος ο Λιγνάδης - Το βούλευμα κόλαφος που τον έστειλε στη φυλακή.

Τα πρώτα του 24ωρα περνάει στις φυλακές Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς απορρίφθηκε η προσφυγή της υπεράσπισής του για ακυρότητα της προδικασίας μέσα από ένα βούλευμα – καταπέλτη.

Στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που απέρριψε την προσφυγή του Δημήτρη Λιγνάδη κατά του εντάλματος σύλληψης, οι δικαστές αποδέχονται ως αληθείς τις καταγγελίες των θυμάτων τόσο για τον βιασμό τους όσο και για τις σχέσεις του σκηνοθέτη με ανήλικους.

Έτσι, ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα καθημερινότητα: αυτή της φυλακής. Προς το παρόν είναι σε κελί καραντίνας (λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό) με δύο άλλους κρατούμενους και εκεί θα παραμείνει για μία εβδομάδα.

Ερωτήματα δημιουργούνται για το τι θα γίνει μετά από το διάστημα καραντίνας: θα οδηγηθεί σε θάλαμο με 20 άτομα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συγκρατούμενοι του, ή θα έχει πιο… προνομιακή μεταχείριση και θα παραμείνει είτε μόνος του είτε με μερικά ακόμη άτομο σε μικρότερο κελί. Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές Τρίπολης βρίσκονται κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως.

Πάντως, ο Λιγνάδης δεν ζήτησε να παραμείνει σε καθεστώς απομόνωσης, καθώς δεν νιώθει να απειλείται η ζωή του και η σωματική του ακεραιότητα. Παρότι υπήρχε η δυνατότητα να μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο, δεν φάνηκε να επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, εξέφρασε την ανακούφισή του στο διοικητή των φυλακών. «Περίμενα να βρω μια πολύ χειρότερη κατάσταση, αλλά ευτυχώς βλέπω ότι οι εγκαταστάσεις σας είναι σε καλή κατάσταση». Περνάει την ημέρα του μιλώντας στο καρτοτηλέφωνο της φυλακής με οικείους του.

Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ήταν ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας. «Μιλήσαμε μόλις τελείωσαν οι διαδικασίες μεταγωγής του στις φυλακές Τριπόλεως, στις έξι το απόγευμα» είπε χτες στο MEGA ο κ. Κούγιας. «Ήταν απόλυτα ήρεμος, δεν μιλούσε για την υπόθεση καθόλου. Ήθελα να τον ρωτήσω αν είχε κάποιο πρόβλημα στο ταξίδι του και εκεί όταν πήγε. Μου απάντησε ότι ήταν όλα καλά, ότι ήταν εξαιρετική η συμπεριφορά όλων».

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα ο Δημήτρης Λιγνάδης θα δεχθεί το πρώτο επισκεπτήριο στη φυλακή και αυτός που θα δει θα είναι ο αδελφός του, Γιάννης Λιγνάδης.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα στην υπόθεση Λιγνάδη.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη και να έρχονται στο φως οι καταγγελίες σε βάρος του, πολλοί ήταν οι μάρτυρες που αναφέρονταν σε επικοινωνία του ηθοποιού και σκηνοθέτη με νεαρούς μέσω του κινητού του τηλεφώνου, όσο και μέσω social media.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος ενός εκ των καταγγελλόντων, η αστυνομία δεν έχει κατασχέσει τη συσκευή κινητού τηλεφώνου αλλά ούτε και τον υπολογιστή του Δημήτρη Λιγνάδη.

Στα όσα αναφέρει η ανακρίτρια στο έγγραφό της προς το δικαστικό συμβούλιο, που έκρινε την αίτηση ακυρότητας της προδικασίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης, τουλάχιστον μια φορά είχε χρησιμοποιήσει το Facebook για να κολακεύσει έναν 14χρονο, ο οποίος ωστόσο τον είχε προσεγγίσει πρώτος για επαγγελματικούς λόγους.

Ωστόσο, και η υπόθεση μιας γυναίκας που ισχυρίζεται πως είχε σχέση με τον σκηνοθέτη και τον απείλησε ότι θα τον καταγγείλει για παιδοφιλία, χρήζει έρευνας για να αποδειχθεί εάν μαρτυρία της περί τηλεφωνικών απειλών είναι πραγματική.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα στο κινητό και τους υπολογιστές που έχει χρησιμοποιήσει ο Δημήτρης Λιγνάδης ενδεχομένως να οδηγήσει είτε στην ακύρωση κάποιων καταγγελιών, είτε στον εντοπισμό επιβαρυντικών στοιχείων.

Έρχονται και άλλες καταγγελίες

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν από τους καταγγέλλοντες, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και νέες καταγγελίες.

Όπως είπε στον Alpha, ο ίδιος θα προσκομίσει στην ανακρίτρια αυτήν την εβδομάδα νέα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν νέες καταγγελίες και μαρτυρίες για την εν γένει εγκληματική δραστηριότητα του Λιγνάδη.

Επίσης, θα ζητήσει τη διενέργεια περαιτέρω ανακριτικών πράξεων και συγκεκριμένα την κατάσχεση υπολογιστών και των κινητών, καθώς και την έρευνα των ψηφιακών δεδομένων του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Έξαλλος ο Κούγιας

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, αναφέροντας πως και οι δυο τους είναι αγανακτισμένοι από το περιεχόμενο του βουλεύματος.

Ειδικότερα, δήλωσε:

“Και εγώ και ο κύριος Λιγνάδης είμαστε αγανακτισμένοι από το περιεχόμενο του βουλεύματος, γιατί συνεχίστηκε και στο στάδιο του συμβουλίου η ίδια διαδικασία της κονιορτοποίησεως του τεκμηρίου αθωότητας και της αποδοχής καταγγελιών, οι οποίες δεν θα είχαν καμία αποτελεσματικότητα εναντίον του κύριου Λιγνάδη. Στο βούλευμα μιλούν οι δικαστές που το έβγαλαν, αλλά ο κατηγορούμενος είναι το κεντρικό πρόσωπο σε μια δίκη. Δεν είναι δυνατόν το βούλευμα να λέει ότι ακόμα και αν πήγαινε στην προανάκριση και έδινε τα στοιχεία, πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα ήταν, όταν τα στοιχεία τα δώσαμε 3 ώρες στην ανακρίτρια.

Τα στοιχεία που παραθέσαμε δεν κρίθηκαν, αφού τα δώσαμε 3 ώρες μετά το βούλευμα. Η ένσταση ακυρότητας αφορά τη διαδικασία και ήταν γιατί του άσκησαν δίωξη χωρίς να τον καλέσουν να πει την άποψή του. Δεν μπορούσαν να κριθούν τα στοιχεία που δώσαμε. Η διαδικασία της ακυρότητας έπρεπε να κριθεί πριν από την απολογία του κατηγορουμένου που δώσαμε τα στοιχεία γιατί εάν δεχόταν το συμβούλιο την ένσταση ακυρότητας αυτομάτως θα έμενε ελεύθερος, αυτομάτως θα έπρεπε να γίνει η διαδικασία από την αρχή. Για μια περίπτωση δεν επιτρέπει ο κώδικας να γίνει αυτή η διαδικασία και αφορά όταν κάποιος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω. Μιλάμε για πράξεις του 2010 και του 2015. Είναι το πιο παράνομο που έχω δει ποτέ στη ζωή μου”.

Βούλευμα – κόλαφος κατά Λιγνάδη

Στις σελίδες του βουλεύματος τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, αποδέχονται τα όσα οδήγησαν ανακρίτρια και εισαγγελέα στην απόφαση για την προφυλάκισή του και αναφέρουν για τον Δημήτρη Λιγνάδη: «Η μεθοδευμένη αυτή δράση του αιτούντος και η επανειλημμένη τέλεση, υποδεικνύει σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη αυτού του είδους των εγκλημάτων, ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, στοιχείο το οποίο δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί, ούτε κατά το χρόνο που θα διενεργείτο η προκαταρκτική εξέταση και θα καλούνταν για έγγραφες εξηγήσεις».

Οι δικαστές λαμβάνοντας υπόψιν τους τις μαρτυρίες αλλά και το γεγονός ότι ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, είχε σημανθεί από την αστυνομία το 1984 για υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκου, που δεν προχώρησε δικαστικά, κάνουν λόγο για δράση που συνεχιζόταν επί τουλάχιστον 30 χρόνια.

Τον «καίνε» οι μαρτυρίες

Ανήλικος μάρτυρας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά το διάστημα αυτό, στο σπίτι ερχόταν ένα ανήλικο αγόρι το οποίο σιδέρωνε, έπλενε και γενικώς φρόντιζε για την καθαριότητα του σπιτιού του αιτούντα, ο οποίος του έδινε 5 – 10 € για τις υπηρεσίες του. Μια μέρα μάλιστα που ο παθών μπήκε στο σπίτι, βρήκε το παιδί που καθάριζε με ένα φίλο του ετεροφυλόφιλο, ηλικίας 15 – 16 ετών, να είναι αμφότεροι με τα εσώρουχα τους μέσα στο σαλόνι και να τρίβεται ο ένας πάνω στον άλλο βίαια, ο δε αιτών που καθόταν δίπλα του στον καναπέ με το εσώρουχο του, αυνανιζόταν».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και φθόνο στο πρόσωπό του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024