Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη έγινε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τη σύγκλιση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη έγινε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τη σύγκλιση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων», δήλωσε και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση, αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε, η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού: «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».

Ανέφερε ότι «στο τέλος Ιανουαρίου, τα κράτη-μέλη με τη στήριξη της Κομισιόν συμφώνησαν τι είδους δεδομένα χρειάζονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Πολύ απλά είναι μία φόρμα περιεχομένου, ποιο είδος εμβολίου χρησιμοποιήθηκε, υπάρχει μοναδικός κωδικός αναγνώρισης και το μικρότερο ποσοστό δεδομένων που χρειάζεται για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα, τα κράτη-μέλη πρέπει να τα εφαρμόσουν στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους, για να διαβεβαιώσουν ότι τα συστήματα υγείας είναι κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό». Και κατέληξε ότι «η Κομισιόν προσφέρει τη συνεργασία για τα δεδομένα, όπως έγινε και με την ιχνηλάτηση, για να δημιουργηθεί μία πύλη η οποία συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις τη μία με την άλλη, έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε ότι «από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο, αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα», επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr