Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΤΕ : Επέστρεψε σε θετικό έδαφος στην Ελλάδα το Q4

ΟΤΕ : Επέστρεψε σε θετικό έδαφος στην Ελλάδα το Q4

Αυξάνει κατά 20% τις αμοιβές των μετόχων για το 2021 ο ΟΤΕ

Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε ο όμιλος ΟΤΕ σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον, καθώς κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο στην Ελλάδα το Δ’ τρίμηνο, με αύξηση 2,9% στα έσοδα.

Τα βασικά στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στη σχετική ανακοίνωση, δείχνουν:

  • Βελτίωση της τάσης στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής
  • Θετικές οι υπηρεσίες λιανικής σταθερής, λόγω ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών και ιδίως των οπτικών ινών
  • Ισχυρό προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στα €300 εκατ., μειωμένο κατά 0,8%
  • Κινητή Ρουμανίας: επηρεάστηκε από την υψηλή βάση σύγκρισης και προσαρμογές το Δ’ τρίμηνο -ισχυρό ετήσιο Προσαρμοσμένο EBITDA (AL), αυξημένο κατά 34%
  • Ελεύθερες ταμειακές ροές Ομίλου στα €413 εκατ. για το έτος, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί -προσαρμοσμένες επενδύσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις
  • Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες μετασχηματισμού για το 2020 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία -προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης και μετασχηματισμός των λειτουργιών πρώτης γραμμής
  • Πρωτιά στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G στην Ελλάδα μετά την επιτυχημένη δημοπρασία φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020
  • Ανανέωση των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League για την περίοδο 2021-2024
  • 20% αύξηση στις Αμοιβές των Μετόχων για το 2021, στα €480 εκατ.
  • Προτεινόμενο Μέρισμα: €0,68 ανά μετοχή (€313 εκατ.)
  • Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών: €167 εκατ. περίπου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε:

«Κλείσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά καταγράφοντας ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στους πελάτες μας, τον τουρισμό, και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πετύχαμε τους στόχους μας και ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους του Ομίλου στην Ελλάδα και τη Ρουμανία που εργάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία μας και την παροχή υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης στους πελάτες μας.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Το 2020 ήταν μια χρονιά εντυπωσιακών επιτευγμάτων που θα επιτρέψουν στον ΟΤΕ να συνεχίσει να αποδίδει στο μέγιστο. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του Ομίλου και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι, ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του οργανισμού μας. Πετύχαμε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή της Ρουμανίας. H συνεχής ανάπτυξη υποδομών FTTH, η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G αμέσως μετά τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, καθώς και η ανανέωση για 3 χρόνια των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League, ισχυροποιούν τη θέση μας στη σταθερή, την κινητή και τη συνδρομητική τηλεόραση αντίστοιχα, βασικούς στρατηγικούς τομείς για τον ΟΤΕ. Παρότι η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα, έχουμε τη δυναμική και την ευελιξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.»

Προοπτικές

Ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σταδιακά το 2021, καθώς ο ρυθμός υλοποίησης εμβολιασμών επιταχύνεται, θα αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και θα επανέρχονται τα ταξίδια και ο τουρισμός, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει μια προοδευτική αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική της ανάπτυξη. O OTE είναι έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού, με στόχο να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος, αποτελεσματικός και εστιασμένος στην ανάπτυξη και τον πελάτη.

Για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 κατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

To τελευταίο τρίμηνο του 2020, εκτός από την υλοποίηση της στρατηγικής της και την επίτευξη ανθεκτικών επιδόσεων, η εταιρεία έφερε εις πέρας μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία της και αναμένεται να επηρεάζουν θετικά τη μελλοντική της απόδοση.

Η απόσχιση της πρώτης γραμμής (εξυπηρέτηση πελατών, καταστήματα, τεχνικοί πεδίου) στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και ευελιξία του Ομίλου. Η εταιρεία υλοποίησε νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στο Δ’ Τρίμηνο. Συνολικά, μέσα στο 2020 και στις αρχές του 2021, αποχώρησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αποφέροντας εξοικονόμηση σε επίπεδο έτους της τάξεως των €60 εκατ.

Η πώληση της σταθερής στη Ρουμανία, η οποία ανακοινώθηκε το Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2021, θα δώσει τη δυνατότητα στον Όμιλο να ανακατευθύνει πόρους σε πιο βιώσιμες δραστηριότητες.

Ο ΟTΕ συνεχίζει να επενδύει στην υπεροχή του δικτύου και αναπτύσσει υποδομές Fiber-to-the-home (FTTH) σε νέες περιοχές, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων διαρκώς αυξάνεται.


Τέλος, η CΟSMOTE ήταν ο πρώτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που προχώρησε στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G μετά από έναν επιτυχημένο γύρο δημοπρασιών για την απόκτηση φάσματος, ενώ η COSMOTE TV ανανέωσε για το διάστημα 2021-2024 τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων UEFA Champions League και Europa League στην Ελλάδα. Με αυτές τις δύο κινήσεις, ο Όμιλος ΟTΕ ενισχύει την θέση του στους στρατηγικούς τομείς της κινητής και της τηλεόρασης.

Τον Δεκέμβριο, ο Όμιλος διέθεσε στους εργαζομένους του επιπλέον χρηματική επιβράβευση (bonus) συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου, ως αναγνώριση των προσπαθειών και της δέσμευσής τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Το Δ’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν μείωση 2,3% και διαμορφώθηκαν σε €849,1 εκατ. Στην Ελλάδα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,9% στα €777,6 εκατ., αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία. Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 29,8% στα €84,3 εκατ. στο τρίμηνο, αντανακλώντας κυρίως την υψηλή βάση σύγκρισης, με την πτώση να διαμορφώνεται σε 9,2% για το έτος.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθηκαν σε €533,6 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2020, αμετάβλητα σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντισταθμίζοντας έκτακτες προασαρμογές στο τρίμηνο.

Το Δ’ τρίμηνο του 2020, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) του Ομίλου, μειώθηκε κατά 5,8% σε €295,1 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 34,8%.

Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) σημείωσε μείωση 0,8%, σε €299,9 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να ανέρχεται σε 38,6%. Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε αρνητική κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) €4,8 εκατ. λόγω έκτακτων προσαρμογών που καταγράφηκαν στο τρίμηνο και διαφορετικής εποχικότητας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Σε επίπεδο έτους, το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου ανήλθε σε €1.223,6 εκατ., μειωμένο μόλις κατά 0,5% σχεδόν αντισταθμίζοντας τους δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Στην Ελλάδα, το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) μειώθηκε κατά 1,0% σε επίπεδο έτους, σε €1.199,1 εκατ., παρά τον αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από εισερχόμενη περιαγωγή ύψους €22 εκατ. Η κινητή στην Ρουμανία σημείωσε σημαντική αύξηση στο Προσαρμοσμένο EBITDA (AL), κατά 33,9% στα €24,5 εκατ., σε σύγκριση με €18,3 εκατ. το 2019.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους €59,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2020, μειωμένα κατά 45,8% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας κυρίως τις υψηλότερες επιβαρύνσεις λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου κατέγραψε μια επιβάρυνση €33,0 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την αρνητική φορολογία εισοδήματος των €5,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω της εφαρμογής φορολογικών εκπτώσεων στις επιχειρήσεις που εφαρμόστηκαν το περσινό Δ’ τρίμηνο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το Δ’ τρίμηνο του 2020 σε €85,8 εκατ., σε σύγκριση με €112,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Δ’ τρίμηνο του 2020, ανήλθαν σε €162,4 εκατ., αυξημένες κατά 13,2% από το Δ’ τρίμηνο του 2019, με τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία να ανέρχονται σε €145,3 εκατ. και €17,1 εκατ. αντίστοιχα.

Το Δ’ τρίμηνο του 2020, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις €255,1 εκατ., αυξημένες κατά περίπου €100 εκατ. σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας κυρίως τους χαμηλότερους φόρους εισοδήματος και τους τόκους που καταβλήθηκαν, καθώς και βελτιώσεις στο κεφάλαιο κίνησης.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ήταν €1.034,0 εκατ., μειωμένος κατά 1,2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,8 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024