Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό : Στη Γενεύη, από τις 27 ως τις 29 Απριλίου, η άτυπη πενταμερής

Κυπριακό : Στη Γενεύη, από τις 27 ως τις 29 Απριλίου, η άτυπη πενταμερής

Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα διεξαχθεί τελικώς στη Γενεύη, στις 27-29 Φεβρουαρίου, μετά τη σχετική συμφωνία ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών, καθορίστηκε η ημερομηνία της διεξαγωγής πενταμερούς διασκέψεως για το Κυπριακό. Δεν θα διεξαχθεί τελικά στη Νεα Υόρκη, αλλά στη Γενεύη στις 27, 28 και 29 Απριλίου. Το γεγονός ότι η άτυπη πενταμερής θα διεξαχθεί στο μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας (για ελληνοκυπριακή πλευρά και Ελλάδα) δεν απέτρεψε τη Λευκωσία και την Αθήνα από του να συγκατανεύσουν στην πραγματοποίησή της.

 Άλλωστε, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από διπλωματικές πηγές  αναφέρουν ότι η άτυπη πενταμερής δεν αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα,  δηλαδή να καθορίσει ημερομηνία έναρξης  των διαπραγματεύσεων. Φαίνεται, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η κυπριακή εφηνερίδα «Φιλελεύθερος», πως όλα τα μέρη ευνοούν όπως στην πενταμερή συμφωνηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και κυρίως στο να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει δουλειά σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Κάτι που σημαίνει ότι οι δύο διαπραγματευτές και οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας της επανέναρξης των ουσιαστικών συνομιλιών.

Ζητούμενο ένα νέο πλαίσιο

Επιπλέον, η άτυπη συνάντηση του Απριλίου εκτιμάται ότι θα δώσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Φαίνεται –σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες– πως ο ΓΓ ΟΗΕ, κινούμενος κατά τον ίδιο τρόπο που κινήθηκε στο Κραν Μοντάνα και αφού δει όλα τα μέρη, θα ετοιμάσει ένα νέο πλαίσιο (που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαφέρει από το προηγούμενο) καλώντας τα πέντε μέρη να δουλέψουν πάνω σε αυτό. 

Λαμβανομένου υπόψη και του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν αποκλείεται ο Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει από τους πέντε να εργαστούν ώστε μέχρι το τέλος Ιουνίου να υπάρξει αποτέλεσμα, προκειμένου να προχωρήσει και ο ίδιος σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και το αποτέλεσμα θα είναι μια συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό εντός ενός συμφωνημένου πλαισίου. 

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024