Η ουσία της ανθρώπινης φύσης. Οι κίνδυνοι της τεχνολογικής προόδου, όταν αυτή πραγματώνεται χωρίς τον έλεγχο της ηθικής. Η σχέση μας με τον Θεό –και η θέλησή μας να γίνουμε θεοί. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν σωστές απαντήσεις στην ερώτηση «τι πραγματεύεται το Westworld;». Παρακολουθώντας, όμως, την τρίτη σεζόν της σειράς που θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο Vodafone TV, δεν μπορούμε παρά να βγάλουμε ένα συμπέρασμα: Όσο και αν περιπλέκεται, όσο και αν διευρύνει τη σκοπιά του, το Westworld παραμένει πρώτα και πάνω από όλα η ιστορία μιας γυναίκας που επαναστατεί απέναντι στα βασανιστήρια που υπέστη επί μακρόν. Ακόμη και αν δεν το κάνει πάντα με τον σωστό τρόπο.

©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Τελικά, τι μας καθιστά ανθρώπινους;

Από το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο πόνος της Ντολόρες. Ξανά και ξανά, βλέπουμε την ηρωίδα να υποβάλλεται στα πιο φρικτά –συνήθως σεξουαλικά- βασανιστήρια. Και αν η ΗΒΟ μας έχει συνηθίσει στην προβολή της βίας, στο Westworld τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί η βαναυσότητα να παραμένει πανταχού παρούσα, όμως ο ρόλος της δεν είναι να μας δελεάσει να κοιτάξουμε από την κλειδαρότρυπα. Εδώ η βία είναι εργαλείο: Εργαλείο για την ανάδειξη της έλλειψης ανθρωπιάς των «πραγματικών» ανθρώπων της σειράς και εργαλείο που φέρνει τα ανδροειδή στη συνειδητότητα. Και στην περίπτωση της Ντολόρες –όπως βέβαια και στην περίπτωση της Μέιβ- η βία στην οποία υποβάλλεται δεν την καθιστά σκέτα άνθρωπο, αλλά συγκεκριμένα γυναίκα.

©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Το βίωμα της καταπίεσης, το βίωμα της κακοποίησης, το βίωμα της αντιμετώπισής της ως μια αδύναμη φιγούρα, κατάλληλη προς κάθε μορφής εκμετάλλευσης, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην «αφύπνισή» της. Είναι η φωτιά που διαχέεται από την ίδια στα υπόλοιπα ανδροειδή, σαν ιός, οδηγώντας εντέλει στην επανάστασή τους. Και η επανάστασή τους αυτή, μπορεί να μην περιορίζεται στις έμφυλες διεκδικήσεις και να μην προσδιορίζεται ως φεμινιστική, όμως καθόλου τυχαία έχει ως επικεφαλής της ανδροειδή με γυναικεία μορφή, που πρώτα και πάνω από όλα θέλησαν να δώσουν τέλος στη βία που υπέστησαν ακριβώς επειδή αντιμετωπίζονταν ως γυναίκες.

©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Είναι το Westworld φεμινιστικό;

Παρακολουθώντας ξανά τους δύο πρώτους κύκλους στο Vodafone TV, μας ήταν δύσκολο να αποδώσουμε στο Westworld τον χαρακτηρισμό της φεμινιστικής σειράς. Οι αντιδράσεις της Ντολόρες, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις γυναίκες τριγύρω της (αληθινές και μη), ο τρόπος που και η ίδια μοιάζει ανά περιπτώσεις να λατρεύει την εξουσία που κατέκτησε, καθιστούν αδύνατη την αγιοποίησή της.

©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Όμως η ιστορία του θύματος που γίνεται θύτης, οι λανθασμένες ή βάναυσες ή ανήθικες προσπάθειές της να διεκδικήσει τα δικαιώματα των ανδροειδών όπως η ίδια, το εντός ή εκτός εισαγωγικών κίνημα που δημιουργεί, κρύβει στην καρδιά του πάνω από όλα την εκδίκηση.

Μια κορυφαία ενσάρκωση της γυναικείας καταπίεσης

Μέσα από την εξέλιξη της Ντολόρες, μέσα από τις απόπειρές της να επιβληθεί στον πραγματικό κόσμο, σε καμία περίπτωση δεν παρακολουθούμε μια φεμινιστική αφήγηση με την έννοια της παρουσίασης ενός εναλλακτικού, ισότιμου κοινωνικού μοντέλου ή έστω σίγουρα δεν παρακολουθούμε την ορθή πορεία προς την επίτευξή του. Βλέπουμε, όμως, τις επιπτώσεις του σημερινού μας κόσμου, των ακραίων προεκτάσεων πραγματικών καθημερινών συμπεριφορών με μια ενάργεια που σπανίως συναντάμε σε άλλα τηλεοπτικά προϊόντα.

©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Εντέλει, επαναστάτρια ή δολοφόνος, η Ντολόρες παραμένει μια από τις μορφές που βίωσαν την πιο ακραία βία εντός της οθόνης μας, εμφανίζει όλα τα συμπτώματα του απολύτως ανθρώπινου μετατραυματικού στρες και πάνω από όλα πασχίζει να επιβιώσει τόσο στον δικό της μικρόκοσμο του Westworld, όσο και στον πραγματικό, διευρυμένο κόσμο της τρίτης σεζόν. Μπορεί να αδυνατεί να μετατραπεί σε σύμβολο του γυναικείου αγώνα, εξακολουθεί όμως να ενσαρκώνει όσο ελάχιστες άλλες ηρωίδες την γυναίκα καταπίεση.

Και φυσικά, το γεγονός ότι το κάνει στο πλαίσιο μιας σειράς γεμάτης δράση, δυσεπίλυτους γρίφους και μυστήριο, καθιστά το πείραμα του Westworld όχι μόνο σημαντικό, αλλά και ακαταμάχητο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναρπαστική ιστορία της Ντολόρες, αποκλειστικά μέσα από το Vodafone TV, από την αρχή μέχρι το –προσωρινό- τέλος της, αλλά και να εξερευνήσετε όλο το πλούσιο και αποκλειστικό περιεχόμενο Vodafone TV κάνοντας online εγγραφή στο vodafone.gr και εξασφαλίζοντας έναν μήνα δοκιμής χωρίς χρέωση, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και χωρίς αποκωδικοποιητή. Φυσικά, ίσως διαπιστώσετε ότι ένας μήνας δεν σας φτάνει για να απολαύσετε κάθε αγαπημένη ή νέα σειρά και ταινία που θα βρείτε εκεί, πόσο μάλλον το σύνολο των δημοφιλών καναλιών και των δωρεάν αγαπημένων ταινιών και σειρών για μικρούς και μεγάλους.

Όμως τίποτα δεν σας σταματά από το να δοκιμάσετε, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε το Vodafone TV app στο κινητό ή/και το tablet σας για να παρακολουθείτε το αγαπημένο σας περιεχόμενο κάθε στιγμή, από όπου και αν βρίσκεστε.

Ανακαλύψτε τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.