Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τον Αύγουστο του 2012, όταν στην Αθήνα έφθασε ο νέος πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες, προσωπικός φίλος του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησαν οι παρενοχλήσεις

Η συγκάλυψη σκανδάλων είναι διαχρονικό πρόβλημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Άλλες φορές αποδεικνύεται η πρακτική αυτή λανθασμένη, αφού ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, άλλες είναι σωστή για όσους το επιλέγουν διότι καταφέρνουν να τα θάψουν.

Ένα τέτοιο σκάνδαλο, σεξουαλικού χαρακτήρα συνέβη στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Ένα σκάνδαλο που όταν αποκαλύφθηκε προκάλεσε πολιτικό σάλο διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να το κρατήσει χαμηλά και τελικά να μη μάθουμε ποτέ τι συνέβη.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να πληγεί το κύρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας του συντρόφου Μαδούρο. Είναι, όμως, υποκριτικό να μιλά κανείς για την ανάγκη να θωρακιστεί η κοινωνία από φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης κι από την άλλη να προσπαθεί να κουκουλώσει ένα καταφανές σκάνδαλο.

Βεβαίως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για ολιγωρία και στην κυβέρνηση Σαμαρά καθώς οι καταγγελίες γυναικών – εργαζόμενων στην πρεσβεία έγιναν το 2013. Αν και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε με επιστολή του στον Νικολάς Μαδούρο να συγκαλύψει το σκάνδαλο, θα έπρεπε να έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει με βάση τις καταγγελίες αλλά και το πόρισμα καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη που επιβεβαίωνε τα γεγονότα και την προσπάθεια για κουκούλωμα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τον Αύγουστο του 2012, όταν στην Αθήνα έφθασε ο νέος πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες, προσωπικός φίλος του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησαν οι παρενοχλήσεις. Ο Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας, είχε προβεί σε σεξουαλικές επιθέσεις, ασκούσε και φυσική βία, ενώ μια από αυτές αποπειράθηκε να την βιάσει. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο Γκονζάλες απειλούσε τις εργαζόμενες πως αν δεν υπακούσουν θα τις απολύσει. Ανάμεσα στις εργαζόμενες βρισκόταν και η κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όταν διαμαρτυρήθηκε σε στελέχη του κόμματος δέχθηκε την παραίνεση «να κάνει υπομονή». Παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλαν οι εργαζόμενες στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες απολύθηκαν και κατέθεσαν αγωγή εναντίον της πρεσβείας, καταγγέλλοντας την απόλυση τους ως καταχρηστική, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έγινε για «λόγους εκδίκησης», επειδή κατήγγειλαν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο πρέσβης τελικά να απομακρυνθεί από την Ελλάδα.

Όμως, το ζήτημα που τέθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η επιστολή που έστειλε στη Βενεζουέλα θέλοντας να συγκαλύψει τα περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Πόρισμα – κόλαφος

Όπως αποκάλυπτε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε φέρει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος, ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και συνδέει άμεσα την απόλυση τους (δυο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης». Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά και στον ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσίπρας με την παρέμβαση του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Βενεζουέλας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο, «ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο κατά την συνάντηση αυτή του δόθηκε επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κύριο Μαδούρο με φερόμενη ημερομηνία Φεβρουαρίου 2013 και φερόμενο αποστολέα τον κ. Τσίπρα».

Το πόρισμα αναφέρει ότι «με την επιστολή αυτή φαίνεται να ζητείται η παρέμβαση του Προέδρου Μαδούρο για την επίλυση του ήδη γνωστού στον κύριο Μαδούρο ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον τότε πρέσβη κύριο Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες».

Ο πρέσβης με τον Αλέξη Τσίπρα

Προειδοποιούσε δε τον Μαδούρο πως αν το σκάνδαλο δημοσιοποιηθεί από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης» στην Ελλάδα, τότε αυτό θα έβλαπτε την Αριστερά στην Ελλάδα και στην Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενες δεν κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές, καθώς –όπως αναφέρουν- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους ζήτησαν να μην αποκαλύψουν το ζήτημα για πολιτικούς λόγους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας της αναφερόμενης τελεί σε αιτιώδη σύνδεση με την προηγηθείσα καταγγελία για την σε βάρος της σεξουαλική παρενόχληση» και καταλήγει στη διαπίστωση πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη ως καταχρηστική, διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης κατά παράβαση του άρθρου 14 του Ν. 3896/2010 και εξαιτίας της προηγούμενης καταγγελίας της αναφερόμενης για την σε βάρος της σεξουαλική παρενόχληση».

Οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των γυναικών υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη προκαλούν σοκ. Η κ. Ξ.Μ. αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένα μεσημέρι που ήρθε ο κ. Γκονζάλες, έφαγε και μετά με κάλεσε στην κρεβατοκάμαρα του. Εκεί με περίμενε φορώντας μόνο το εσώρουχο του και αφού μου έδωσε ένα μπουκαλάκι λάδι μου ζήτησε να του κάνω μασάζ. Του απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν στα καθήκοντα μου. Τότε εκείνος σηκώθηκε, άρχισε να με θωπεύει και να μου ζητάει να κάνουμε σεξ. Εγώ άρχισα να φωνάζω, τον έσπρωξα και τότε εμφανίστηκε η αδελφή του, η οποία άκουσε τις φωνές. Αμέσως βρήκα ευκαιρία και έφυγα».

Σε άλλο σημείο η κ. Μ.Σ. αναφέρει: «Σε ένα από τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που του έκανα με ρώτησε αν εκείνη τη στιγμή ήμουν υγρή ή στεγνή! Από εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω πραγματικά και όλες οι ημέρες στην εργασία μου ήταν ημέρες φόβου».

Η κ. Σ.Μ. που εργάστηκε στην πρεσβεία επί 25 χρόνια, καταγγέλλει ότι μετά την απομάκρυνση του Γκονζάλες, ο νέος πρέσβης την έθεσε σε καθεστώς δυσμένειας, όπως και τις υπόλοιπες εργαζόμενες που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr