Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός : Πόσο μειώθηκε η ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα ανά χώρα προέλευσης

Τουρισμός : Πόσο μειώθηκε η ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα ανά χώρα προέλευσης

Μειωμένοι κατά 76,5% οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα το 2020. «Εργαλείο» ταξιδιωτικής ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει προτείνει στην ΕΕ και η χώρα μας

Ο μεγάλος ασθενής του κοροναϊού την περσινή χρονιά ήταν αναμφίβολα ο τουρισμός, όχι μόνο για τα μειωμένα κέρδη που εισέπραξε η χώρα μας, αλλά και για χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν τη σημαντική πτώση της τουριστικής κίνησης, εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού.

Μειωμένοι κατά 76,5% οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα το 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 2019 είχαν φτάσει τα 18,17 δισ. ευρώ. Έτσι, οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο διαμορφώθηκαν στα 13,89 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν δηλαδή μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 70,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.840 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 82,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.434 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 2.390 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 69,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν πτώση κατά 77,5% και διαμορφώθηκαν στα 451 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στα 1.135 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 66,3% και διαμορφώθηκαν στα 367 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 70,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 749 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 93,0% και διαμορφώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 96,9% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, το 2020 μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε σε 7.375 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ το 2019 επισκέφτηκαν την χώρα μας 31.348 χιλιάδες ταξιδιώτες!

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 4.889 χιλιάδες ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 73,6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 80,6% και διαμορφώθηκε σε 2.485 χιλιάδες ταξιδιώτες.

Από τη Γερμανία, η ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 62,1% και διαμορφώθηκε σε 1.526 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 69,6% και διαμορφώθηκε σε 469 χιλιάδες ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 69,5% και διαμορφώθηκε σε 1.069 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 91,0% και διαμορφώθηκε σε 107 χιλιάδες ταξιδιώτες.

Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 95,6% και διαμορφώθηκε σε 26 χιλιάδες ταξιδιώτες.

«Εργαλείο» ταξιδιωτικής ανάκαμψης το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «δράσουν γρήγορα» ώστε να υιοθετηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να επιτρέψουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, την ώρα που η χώρα επιδιώκει να τονώσει τον τουριστικό της κλάδο που έχει πληγεί από την πανδημία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times (FT).

«Κοιτάζοντας την αντίδραση ορισμένων χωρών στην πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι υπάρχει πολύ κοντόφθαλμη οπτική. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης στους FT.

«Ορισμένα κράτη ανησυχούν πάρα πολύ τώρα», είπε, καθώς οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, συγκεκριμένα, δεν ήθελαν να κοιτάξουν μπροστά σχεδιάζοντας την οικονομική ανάκαμψη για το καλοκαίρι. «Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Η υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιβάτες, που ταξιδεύουν είτε για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικούς λόγους, να μετακινούνται μεταξύ χωρών έπειτα από τον εμβολιασμό τους, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (με τηλεδιάσκεψη) που ξεκινά την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.

Τα κράτη-μέλη, με επικεφαλής την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσαν το ζήτημα ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τον περασμένο μήνα, αλλά το μπλοκ είναι διχασμένο και οι διπλωμάτες βλέπουν την πρόωρη υιοθέτησή του ως απίθανη, λόγω του φόβου ότι θα δημιουργήσουν ένα διακριτικό σύστημα δύο επιπέδων αναφορικά με τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο ελληνικός τουριστικός τομέας εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον διεθνή τουρισμό, με τον εγχώριο τουρισμό να μην μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση των εξωτερικών επισκεπτών, γιατί είναι πολύ μικρός και βρίσκεται ακόμα υπό πίεση οικονομικά μετά την κρίση χρέους της χώρας το 2008, όπως αναφέρουν οι FT.

Οι Γερμανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά διεθνών τουριστών για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 4,4 εκατομμύρια επισκέψεις το 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, καταγράφουν παρόμοια νούμερα.

Σύμφωνα με τους FT, η Αθήνα ήταν ιδιαίτερα επιθετική στην προώθηση της πρότασης για τα διαβατήρια εμβολιασμού, στα οποία βλέπει μία λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή των τουριστών. Έχει βρει υποστήριξη από κράτη-μέλη με μεγάλους τουριστικούς τομείς, ή ανησυχίες για ταξίδια από γειτονικές χώρες με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν πειστεί.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν προκαλέσει αρκετές ανησυχίες, με κυριότερη τον φόβο ότι θα προκαλούσαν δημόσια οργή ή ακόμη και νομική δράση από εκείνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, απλώς επειδή δεν έχει φτάσει ακόμη η σειρά τους να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι τα σχέδια για ασφαλή ταξίδια πρέπει να συμφωνηθούν σύντομα, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τώρα αν θα είναι δυνατές φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ, για να επιτρέψει σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί να μετακινηθούν μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να χρειάζεται να δείξουν αρνητικό τεστ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «δοκιμή που μπορούμε να κάνουμε και με άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι συνομιλίες για παρόμοιες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζονται, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει βεβαίωση εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της. Επέμεινε, πάντως, ότι οι εμβολιασμοί δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικοί για τα ταξίδια και αυτό που προτείνει μόνον είναι πως όσοι έχουν εμβολιαστεί, δεν θα έπρεπε να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν σε μια χώρα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024