Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ισχύ το βέτο της Βουλγαρίας στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Βόρειας Μακεδονίας

Σε ισχύ το βέτο της Βουλγαρίας στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Βόρειας Μακεδονίας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε ότι δεν συντρέχουν οι συνθήκες για να δοθεί το πράσινο φως στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στη σημερινή σύνοδο των ομολόγων της, καθώς παραμένουν ανοιχτά ζητήματα ιστορίας και γλώσσας.

Ουδέν νεότερον από το μέτωπο των Βρυξελλών όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ. Η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αναμένεται πως θα επιβεβαιώσει πως η Βουλγαρία δεν έχει αλλάξει θέση και ότι το βέτο της για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων παραμένει σε ισχύ, καθώς απαιτεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά στη γλώσσα, τα σύμβολα και την ιστορία.

Τη στάση της Σόφιας κατέστησε σαφή η υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, σε δηλώσεις που έκανε προς το Politico. «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο θετικοί γίνεται (…) όμως δεν πιστεύω πως μπορεί οτιδήποτε να αλλάξει εκτός και αν οι φίλοι μας είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τη συμφωνία (πρόκειται για το Σύμφωνο Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπογράφηκε το 2017 ανάμεσα στις δύο χώρες) και να δεσμευτούν σε όσα έχουν υπογράψει», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επιχείρησε να διαψεύσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη σκληρή στάση της κυβέρνησής της και τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 4ης Απριλίου. Το ίδιο έκανε και απέναντι στον ισχυρισμό ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν έχουν να κάνουν με θεμελιώδη, τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία, ταυτοτικά ζητήματα.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ηρεμήσουμε τα συναισθήματά μας. Μου αρέσουν οι συναισθηματικοί άνθρωποι των Βαλκανίων, όμως όταν προσπαθούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και ένα συμβιβασμό, είναι καλύτερα να επικοινωνούμε απευθείας και όχι διαμέσου των μίντια», πρόσθεσε.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024