Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή : Αντιπαράθεση για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Βουλή : Αντιπαράθεση για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Ενισχύουμε το ΕΣΥ, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Δραματική η κατάσταση των νοσοκομείων, λένε βουλευτές της αντιπολίτευσης

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη λειτουργία των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τη λειτουργία και στελέχωση νοσοκομείων και μονάδων του ΕΣΥ.

«Ενισχύουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα. Κάνουμε, όχι μόνο ό,τι μπορούμε, αλλά και ακόμα παραπάνω», υποστήριξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ειδικά για τον «Άγιο Σάββα» ανέφερε ότι, μέσω συνεργασίας με το αντίστοιχο εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προχωράει η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του νοσοκομείου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Παράλληλα, ο κ. ΚΟντοζαμάνης διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο ογκολογικό χειρουργείο», τονίζοντας πως «όλες οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Σχετικά με τις μειώσεις χειρουργείων, ανέφερε πως στις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας «έχει καταστεί σαφές παντού, ότι αναβολές χειρουργείων δεν αφορούν τα ογκολογικά περιστατικά. Όλα τα ογκολογικά περιστατικά γίνονται κατά προτεραιότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ίδιο ισχύει και  για τον παιδικό καρκίνο. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο χειρουργείο μικρού μας συμπολίτη με παιδικό καρκίνο, γιατί οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στην υποστελέχωση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του «Αγίου Σάββα», δήλωσε ότι οι απαντήσεις ιστολογικών εξετάσεων καθυστερούν δύο μήνες κατ’ ελάχιστο και ότι απειλείται ήδη αυτό το διάστημα να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. «Η υποστελέχωση του εργαστηρίου», είπε, «είναι δραματική», σημειώνοντας ότι υπάρχει τρεις μήνες καθυστέρηση για να έρθει ένας ασθενής σε επαφή με γιατρό στον «Άγιο Σάββα», συν δύο μήνες για να πάρεις το αποτέλεσμα των ιστολογικών εξετάσεων. Έχουμε, είπε, «80% κατάργηση των χειρουργείων, σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ υπάρχει αύξηση 137% στον καρκίνο των παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών στο Νοσοκομείο Παίδων της Αττικής και είναι καρκίνοι στο κεφάλι στην πλειονότητά τους». Πρέπει, υπογράμμισε η κυρία Κανέλλη, «να αρχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις και το πώς εμφανίζονται. Και εκεί πρέπει να γίνουν θαύματα, για να μπορέσουν τα παιδιά να μπουν στα χειρουργεία έγκαιρα – ακόμα και αν είναι καλοήθεις οι όγκοι – διότι λείπουν οι αναισθησιολόγοι».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε σε ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 Μαρίας Απατζίδη, σχετικά με την ένταξη του Ερασίνειου Θεραπευτηρίου ως νοσοκομείου στο ΕΣΥ, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί επιλέξιμη πρόταση» και προσθέτοντας πως «την ύπαρξη ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, πρέπει να τη συζητήσουμε πάντα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται από τον υγειονομικό χάρτη στον οποίο δουλεύουμε».

Αναφορικά με επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Αργολίδας, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «από την αρχή της διακυβέρνησής μας ενισχύουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα. Κάνουμε, όχι μόνο ό,τι μπορούμε, αλλά και ακόμα παραπάνω».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως τα δύο νοσοκομεία της Αργολίδας – Άργους και Ναυπλίου – λειτουργούν εδώ και πολλούς μήνες με μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο, αλλά και επικουρικό ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων. «Τα αποτελέσματα των ελλείψεων», είπε, «είναι εμφανή στην κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών, όπου κάθε μήνα τα δύο νοσοκομεία ζητούν τη συνδρομή της 6ης ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών. Η δε, 6η ΥΠΕ, κάλυπτε μέχρι τώρα τα κενά αυτά με ταχυδακτυλουργικά κόλπα, μετακινώντας γιατρούς από Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νομού, δημιουργώντας ένα αλλοπρόσαλλο σύστημα εφημεριών, με αναρίθμητες μετακινήσεις γιατρών, μεταφέροντας το πρόβλημα στα Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία. Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης ήταν, την Παρασκευή στις 5.2.20, να αλλάξει το πρόγραμμα εφημεριών, και ενώ ήταν να εφημερεύσει το Άργος, εφημέρευσε το Ναύπλιο!».

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024