Σε μια προσπάθεια διάσωσης των σπάνιων ειδών της, η Ισπανία κλωνοποιεί πολύτιμα δέντρα, ώστε να αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου όσα χάθηκαν και προσφέρουν τροφή και καταφύγιο στην άγρια ζωή

Στη Μαδρίτη, ο χιονιάς και η ισχυρή καταιγίδα που έπληξαν την περιοχή στις αρχές Ιανουαρίου, προκάλεσαν ζημιές σε μισό εκατομμύριο δένδρα.

Η Ισπανία, σε μια προσπάθεια διάσωσης των σπάνιων ειδών της, κλωνοποιεί πολύτιμα δέντρα, ώστε να αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου όσα χάθηκαν και προσφέρουν τροφή και καταφύγιο στην άγρια ζωή.

Εξειδικευμένη ομάδα διάσωσης αποφάσισε να κλωνοποιήσει μερικά από τα πιο πολύτιμα είδη, δημιουργώντας γενετικά πανομοιότυπα αντίγραφα, για να μπορέσουν να τα χαρούν οι επόμενες γενιές.

«Συλλέγουμε τμήματα από αυτήν την παλαιά αιωνόβια βελανιδιά που έπεσε λόγω της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από τη καταιγίδα Φιλομένα» σημείωσε ο επικεφαλής Αγροδασοκομίας Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης IMIDRA Μαδρίτης, Φρανθίσκο Μολίνα.

Η ομάδα κόβει μεγάλα κλωνάρια σε κομμάτια 20 εκατοστών, για να σταλούν στο εργαστήριο.

Η μέθοδος κλωνοποίησης στα φυτά είναι αντίστοιχη με αυτήν της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Τα δείγματα καθαρίζονται, εμβαπτίζονται σε μυκητοκτόνα και μετά τοποθετούνται σε ένα υπόστρωμα για να βγάλουν φρέσκα φύλλα» συμπλήρωσε η Ινμακουλάδα Χερνάντεθ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης IMIDRA Μαδρίτης.

Από τα νέα φύλλα θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν το σχηματισμό σπόρων βελανιδιού, ώστε να διαφυλαχθούν τα γονίδια του δέντρου.

Το πολύτιμο αυτό είδος δε χαρίζει μόνο οξυγόνο στη φύση, αλλά προσφέρει και τον καρπό της στους ισπανικούς χοίρους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr