Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη : Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο - Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη : Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο – Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Τι λέει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την επέμβαση στο ΑΠΘ και τα επεισόδια που ακολούθησαν - Αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) πραγματοποιούν από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρα ομάδες φοιτητών.

Διαμαρτύρονται για την αστυνομική επιχείρηση που προηγήθηκε το μεσημέρι στο ΑΠΘ κατά την οποία προσήχθησαν τριάντα άτομα, ενώ ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προαχθέντες.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αποκλείσει με φραγμούς την κίνηση μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο, επί της οδού Μοναστηρίου.

Απίστευτη αστυνομική βία σε φοιτητή

Σε βίαιη προσαγωγή προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας άντρες της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΘ, όπου πραγματοποιήσαν έφοδο, με αφορμή την κατάληψη της Πρυτανείας από φοιτητές.

Σε ανατριχιαστικό βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, ένας ημίγυμνος φοιτητής φαίνεται να έχει περικυκλωθεί από άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ και μάλιστα ενώ βρίσκεται ακόμα στο έδαφος τον ψέκασαν με δακρυγόνο από πολύ κοντινή απόσταση και δεν επέτρεψαν σε κανέναν να του παρέχει βοήθεια.

Όπως καταγράφεται στο βίντεο – ντοκουμέντο, οι αστυνομικοί σέρνουν και τραβολογούν τον φοιτητή που είναι γυμνός από τη μέση και πάνω ενώ κάποιος ακούγεται να λέει να κάνουν αλυσίδα ώστε να μη φανεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΘ

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για όσα προηγήθηκαν στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ εξέδωσε η ΓΑΔΘ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρωί «ομάδα ατόμων εισήλθε και πραγματοποίησε κατάληψη σε χώρους της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προκαλώντας φθορές» και ακολούθησε στις 12 το μεσημέρι «αστυνομική επιχείρηση παρουσία εισαγγελέα προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος».

Οι τριάντα προσαχθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ, την ίδια ώρα, έξω απ’ αυτό «συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα που κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, πετώντας μπογιές κι άλλα αντικείμενα».

Οι αστυνομικοί προέβησαν «σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν».

Καταδίκη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων εντός του ΑΠΘ και τη βίαιη καταστολή της φοιτητικής συγκέντρωσης καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΝΕ και το ΜέΡΑ25.

«Απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία» σε βάρος φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Τονίζει ακόμη πως ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και ζητάει «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία».

Η ΚΝΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Αυτήν τη στιγμή δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας καταστέλλουν κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάνοντας χρήση βίας, χημικών και δακρυγόνων, συλλαμβάνοντας φοιτητές, ανάμεσά τους και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών Συλλόγων, που δίκαια διαμαρτύρονται για το λουκέτο διαρκείας στα Πανεπιστήμια, απαιτώντας το ασφαλές άνοιγμά τους!

Είναι φανερό ότι ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη έρχεται να εφαρμόσει το δόγμα της κυβέρνησης «κλειστά Πανεπιστήμια για τους φοιτητές, ανοιχτά για την καταστολή»!

«Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της!» τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της και καταλήγει: «Απαιτούμε να αποχωρήσουν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ και οι δυνάμεις της αστυνομίας από το ΑΠΘ. Κάτω τα χέρια από τις αγωνιστικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων! Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές που προσήχθησαν».

Για «εγκαθίδρυση του αστυνομικού κράτους στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με διώξεις φοιτητών και φοιτητριών εντός του πανεπιστημιακού χώρου» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και προσθέτει ότι τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη εισέβαλαν σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με χημικά, δακρυγόνα και ωμή βία κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.

Ο κ. Κριθαρίδης σημειώνει ότι «η εικόνα των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου να εμποδίζουν τις αντιδράσεις φοιτητών στον νόμο έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, να ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν φοιτητές και φοιτήτριες, είναι η άθλια επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής μιας κυβέρνησης που νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Ζητάει «να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από το ΑΠΘ και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «η εικόνα αυτή κ. Μητσοτάκη δεν παραπέμπει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά  στον Ερντογάν και την χούντα».

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024