Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Σαρωνικού: Στην Τουρκία προστατεύουν τα πευκοδάση τους. Όπως έκαναν παλαιά στην Ελλάδα οι ρετσινιάριδες

Δήμαρχος Σαρωνικού: Στην Τουρκία προστατεύουν τα πευκοδάση τους. Όπως έκαναν παλαιά στην Ελλάδα οι ρετσινιάριδες

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου μας έστειλε μια επιστολή παρέμβαση σε όσα ζήσαμε ως κοινωνία αυτές τις ημέρες.

Επιστολή σχετικά με τα όσα έγιναν τις ημέρες που χτύπησε την Αττική η Μήδεια, έστειλε στο in.gr ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Γράφει συγκεκριμένα:

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ,  ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΜΗΔΕΙΑ» ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ;

Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η ‘’ Μήδεια’’ που είχαν ως αποτέλεσμα συμπολίτες μας να στερηθούν υπό δύσκολες συνθήκες τα πλέον αναγκαία αγαθά, όπως το ηλεκτρικό και το νερό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη «ενοχλησή του» για τον προβληματικό συντονισμό υπηρεσιών και φορέων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιλαμβάνομαι τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξε από την Ελληνική Πολιτεία – και τονίζω ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα- συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης των δασών τουλάχιστον για την Αττική. Ουδέποτε υπήρξε  ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα πευκοδάση, για τις πευκόφυτες και τις δασωμένες περιοχές, όπως επίσης και για τους οικισμούς που βρίσκονται σε πρώην δασικές εκτάσεις  ή εντός πυκνής βλάστησης.

Πριν αρκετά χρόνια είχα επισκεφθεί την Ίμβρο, όπου είδα στα πευκοδάση της, την παρουσία οργανωμένων συνεργείων, τα οποία είχαν την ολοκληρωμένη ευθύνη για το αραίωμα των δέντρων και τον καθαρισμό του δάσους, όπου έκριναν και εκτιμούσαν ότι η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους, και κυρίως τα ηλεκτρικά δίκτυα όλα αποψιλωμένα από βλάστηση. Και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που η γειτονική Τουρκία έχει τόσες λίγες καταστροφές σε σχέση με μας. Την ίδια φροντίδα βέβαια σε περιοχές της Αττικής, όπως ο Κουβαράς, η Μάνδρα, τα Βίλια, επιδείκνυαν κάποτε  οι ρετσινιάρηδες  που εκμεταλλεύονταν τότε τη ρετσίνη.

Σήμερα πια, κι ενώ πολλά από αυτά τα δάση έχουν γίνει οικισμοί, δυστυχώς δεν έχουν καθοριστεί από την πολιτεία οι κανόνες συντήρησης και φροντίδας αυτών των περιοχών. Ανοίγει πάντα μια προσχηματική συζήτηση μετά από μια μεγάλη κρίση και πάντα λήγει χωρίς αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα από την κρίση.

Και μέσα σε αυτές τις προσχηματικές συζητήσεις ακούγονται και σοβαρές ανακρίβειες ή μισές αλήθειες. Είναι σωστό ότι η πρώην ΔΕΗ και νυν ΔΕΔΔΗΕ με νόμο, έχει την αρμοδιότητα να καθαρίζει στην περιοχή ευθύνης,  όπου τα δίκτυα των καλωδίων του κινδυνεύουν από δέντρα ή κλαδιά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτή η υποχρέωση έχει ατονίσει από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ  για οικονομικούς κυρίως λόγους.  Και αυτοί οι λίγοι πλεον καθαρισμοί γίνονται πολλές φορές και με την επιχειρησιακή συμβολή των δήμων. Το πρόβλημα όμως με τις πτώσεις των δέντρων, οι οποίες στην τελευταία κακοκαιρία αποτέλεσαν σχεδόν μαζικό φαινόμενο , δεν λύνεται με την αποψίλωση των δασών, αλλά με την υπογειοποίηση του δικτύου. Πρόκειται άλλωστε για μια συμβατική υποχρέωση χρόνων, που ήδη θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί.

Είναι σαφές ότι αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε διαρκώς αυτού του μεγέθους τις καταστροφές θα πρέπει άμεσα, ειδικά για την Αττική, να τεθούν κανόνες συντήρησης και προστασίας των εν λόγω περιοχών, να αποδοθεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων και να γίνει ακριβής κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων, ώστε κάθε εμπλεκόμενος φορέας να μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στην ευθύνη για την υλοποίηση μιας καθορισμένης πολιτικής που κυρίως έχει να κάνει με την πρόληψη για τις όποιες καταστροφές. Να ξεκαθαρισθεί ποιος κάνει τι και κυρίως από πού χρηματοδοτείται για την συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Συνήθως η ευθύνη από την κεντρική διοίκηση αποδίδεται πάντα προς την Αυτοδίοικηση, που είναι ο εύκολος και αναλώσιμος υπεύθυνος, ενώ από πλευράς κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη η οποιαδήποτε χάραξη πολιτικής και ξεχωριστών αρμοδιοτήτων, από  οπου θα μπορούν να αναζητηθούν και οι υπεύθυνοι. Εδώ λοιπόν υπάρχει και η μεγάλη ευθύνη.

Η κλιματική αλλαγή παράγει πλέον επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η συντεταγμένη πολιτεία έχει ευθύνη αντί να εκφράζει δυσαρέσκεια, παράπονα και ενόχληση, να ασκήσει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική. Μια πολιτική που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες και να προστατεύει τον φυσικό πλούτο και τη ανθρώπινη ζωή. Μια πολιτική κοστολογημένη και συντεταγμένη και κυρίως να ξεκαθαρίζει ποιος θα υλοποιήσει αυτήν την πολιτική

 Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024