Εστίαση : Δρομολογείται επιδότηση για μηχανήματα καθαρισμού αέρα
Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς (π.χ. covid) ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς (π.χ. covid) ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η δράση θα προβλέπει ποσοστό επιχορήγησης 50% ως και 100%, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως αναφέρει το moneyview.gr.
Αν και το άνοιγμα της εστίασης δεν τοποθετείται στο άμεσο μέλλον, ωστόσο είναι βέβαιο ότι μία προμήθεια τέτοιων μηχανημάτων θα επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας τους.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει το άνοιγμα των χώρων εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, εξού και επιδότησε την αγορά εξωτερικών σομπών.
Ανύπαρκτοι οι εξωτερικοί χώροι
Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων τονίζουν ότι οι εξωτερικοί χώροι είτε είναι ανύπαρκτοι, είτε εντελώς εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, είτε είναι περιορισμένοι σε έκταση, κάτι που σημαίνει ότι με δεδομένα τα μέτρα προστασίας (απόσταση τραπεζιών) δεν επιτρέπουν την παρουσία αρκετών πελατών.
Συνεπώς, όπως λένε πολλοί εστιάτορες, δεν είναι δυνατόν να πιάσουν ικανοποιητικό τζίρο, ώστε να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα.
Σύμφωνα με το Money Review, η επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων (σόμπες εξωτερικού χώρου) βοηθά τα εστιατόρια να δημιουργήσουν ανθρώπινες συνθήκες στους εξωτερικούς χώρους και να επαναλειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατό, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το σχετικό πρόγραμμα επιδοτεί με 100 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) την αγορά μιας σόμπας για κάθε 10 τ.μ. εξωτερικού χώρου και θα μείνει ανοικτό για αιτήσεις μέχρι τις 4 Μαρτίου.
Επιδότηση για συσκευές καθαρισμού αέρα
Ωστόσο, ο κλάδος ζητά επιτακτικά να αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία και των εσωτερικών χώρων.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων για την απόκτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα. Η δράση αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα προβλέπει ποσοστό επιδότησης από 50% έως και 100%, με δεδομένο ότι το κόστος των μηχανημάτων κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ.
Εκτιμάται ότι η δημοσίευση θα γίνει μέσα στο επόμενο 20ήμερο.
Όπως τονίζουν στελέχη τη αγοράς, τα συγκεκριμένα μηχανήματα που προτείνουν δεν είναι ιονιστές και δεν απελευθερώνουν όζον που θεωρείται επικίνδυνο.
Κάποια από αυτά διαθέτουν συστήματα πολλαπλών φίλτρων φυσικού καθαρισμού του αέρα, με αντιμικροβιακές ιδιότητες, τα οποία κατακρατούν και καταστρέφουν ταυτόχρονα τους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια και οι ιοί, όπως της γρίπης και του covid.
Τα προτεινόμενα μηχανήματα, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε νοσοκομεία, γηροκομεία και γενικά εκεί όπου διεξάγονται ιατρικές πράξεις ή υπάρχει ευπαθής πληθυσμός.
Κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την παροχή τους σε αέρα και διατίθενται για τοποθέτηση στον τοίχο ή την οροφή, αλλά και επιδαπέδια με τροχήλατη βάση που κάνει εύκολη τη μεταφορά της από χώρο σε χώρο.
- Αγρότες: Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης με τρακτέρ από τη βόρεια Ελλάδα – Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις
- Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Αυξημένη κίνηση σε Κηφισίας, Μεσογείων, Αττική Οδό
- «Ακριβοί στα πίτουρα, φτηνοί στο αλεύρι»: Κακουργήματα στα μπλόκα, πλημμελήματα στις υποκλοπές
- Πιερρακάκης: Τα μεγάλα αγκάθια για την ελληνική οικονομία και τι σημαίνει η εκλογή του στο Eurogroup
- Να επιστρέψει στις νίκες θέλει ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μπαρτσελόνα
- Κυβέρνηση «Φραπέδων»: Το πραγματικό πρόβλημα είναι το δικαίωμα σιωπής που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φοινικούντα: «Δέχομαι απειλές», λέει η ανιψιά του ιδιοκτήτη – Απολογούνται σήμερα οι δύο συλληφθέντες
- Lemmy lives: Μια επική συναυλία – πάρτι αφιερωμένη στο icon του hard rock και της αλητείας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442