Σημαντική εξακολουθεί να είναι η επίδραση της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον δηλώνουν οι επιχειρηματίες

Η επίδραση της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων επιλέχθηκε να μελετηθεί ως ειδικό θέμα της έρευνας RCI (Recruitment Confidence Index – Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σχετικά με την κρίση που επέφερε η πανδημία Covid-19, παρατηρείται ότι επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της προηγούμενης μέτρησης του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επηρεάζονται «πολύ» (περισσότερο από την προηγούμενη μέτρηση του πρώτου εξαμήνου του 2020), ενώ οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι θα επανέλθουν σε «προ-Covid-19» ρυθμούς αρκετά αργότερα (οι περισσότεροι υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα έτος από σήμερα) σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, δηλώνουν ότι επηρεάζονται πλέον λιγότερο αρνητικά, ενώ πιστεύουν ότι η μελλοντική άνοδος της οικονομικής τους δραστηριότητας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ό,τι πίστευαν στην προηγούμενη μέτρηση.

Αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, το χρονικό διάστημα 7 Δεκεμβρίου 2020 – 12 Ιανουαρίου 2021.

Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού

Οι συμμετέχοντες εξακολουθούν να θεωρούν την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού ως τον σημαντικότερο παράγοντα αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ συνεχίζεται και η «αμφίθυμη» στάση των στελεχών απέναντι στην εξ αποστάσεως εργασία: ενώ εμφανίζεται να αυξάνεται ο σκεπτικισμός σχετικά με την παραγωγικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας και τη συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, οι περισσότεροι εμφανίζονται πλέον διατεθειμένοι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν προγράμματα εξ αποστάσεως εργασίας στην επιχείρησή τους και μετά τη λήξη της έκτακτης κατάστασης του Covid-19. Όσον αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές, οι επιχειρήσεις φαίνεται να εμφανίζονται απαισιόδοξες κυρίως σχετικά με την επιλεκτικότητά τους να συμμετέχουν σε πολιτικές στήριξης.

Μία ιστορική παρατήρηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη εμφανίζεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον – και μοναδικό στην ιστορία του δείκτη – φαινόμενο, μία σημαντική πτώση του Δείκτη RCI (όπως καταγράφηκε στη μέτρηση του α’ εξαμήνου του 2020) να ακολουθείται αμέσως από μία ξεκάθαρη άνοδο (για το β’ εξάμηνο του 2020), γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών. Η μέχρι σήμερα τάση ήταν η σταθεροποίηση του Δείκτη RCI στα νέα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα, μετά από μία σημαντική πτώση ή άνοδο αντίστοιχα.

Αισιόδοξα… απαισιόδοξοι

Ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Director, Applied Research & Innovation, Alba Graduate Business School, The American College of Greece, σχολίασε σχετικά: «Πιθανότατα σε αυτή την εκτίμηση των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αντικατοπτρίζεται η αισιοδοξία τους ότι η παρούσα υγειονομική-οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19 θα διαρκέσει σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και η οικονομική δραστηριότητα – τουλάχιστον όσον αφορά την αγορά εργασίας/προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού – θα μπορέσει, με το ξεπέρασμα της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης, να επανέλθει στα συνήθη επίπεδα».

Στον τομέα των προσδοκιών για το μέλλον, εμφανίζεται ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, αυτό της ταυτόχρονης αύξησης των ποσοστών τόσο της αισιοδοξίας όσο και της απαισιοδοξίας! Δεδομένης μάλιστα και της έντασης του φαινομένου, δημιουργείται η εκτίμηση για «πόλωση» των απόψεων μεταξύ της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας γύρω από τους δύο «άξονες» αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr