Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του Βερολίνου – ένα ορόσημο και σύμβολο όλα σε ένα με πάνω από διακόσια χρόνια ιστορίας.

Ιστορικότητα

Ένα πρώην σύμβολο της διαιρεμένης πόλης, προσέλκυσε τους επισκέπτες που ανέβαιναν μια πλατφόρμα παρατήρησης για να ρίξουν μια ματιά στον κόσμο πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, στην άλλη πλευρά της άγονης «λωρίδας θανάτου» που χώριζε τo Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο , γεωγραφικά και πολιτικά.

Ήταν εδώ που στις 12 Ιουνίου 1987, ο Ronald Regan εξέδωσε την αυστηρή εντολή του στον αντίπαλο του ψυχρού πολέμου, προειδοποιώντας τον με τα λόγια: «Κύριε Γκορμπατσόφ – γκρεμίστε αυτό το τείχος!».

Η ομιλία που δόθηκε στους Δυτικούς Βερολινέζους ήταν επίσης ακουστική στην ανατολική πλευρά της Πύλης και απηχεί τα λόγια του Προέδρου von Weizsacker που μεταφράζονται ως: «Το γερμανικό ζήτημα είναι ανοιχτό όσο η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι κλειστή».

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου έχει μετατραπεί σε σύμβολο ενότητας. Όταν η Γερμανία επανενώθηκε μετά την πτώση του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, η Πύλη του Βρανδεμβούργου επανήλθε γρήγορα ως σύμβολο ενότητας του Νέου Βερολίνου.

Ήταν ανοιχτή επίσημα στις 22 Δεκεμβρίου 1989 και 100.000 άτομα ήρθαν για να γιορτάσουν την περίσταση. Δυστυχώς, αυτό οδήγησε επίσης σε σοβαρές ζημιές στο μνημείο που έπρεπε να αποκατασταθούν και άνοιξε επίσημα μόνο στις 3 Οκτωβρίου 2002, σύμφωνα με το berlin.de.

Φώτο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr