Τεχνικό δελτίο από την ΔΑΟΚ Εύβοιας.

Τις τελευταίες ημέρες οι ισχυροί άνεμοι, οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, ζημίωσαν τη φυτική παραγωγή ειδικά η ΕΛΙΑ ζημιώθηκε περισσότερο από τις άλλες καλλιέργειες.

Α. Απαιτείται οι καλλιεργητές ελιάς να επισκεφθούν άμεσα τα ελαικτήματα για να ελέγξουν τα δένδρα για τυχόν σπασμένων κλάδων από το βάρος του χιονιού και των δυνατών ανέμων.

Β. Στη περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιες ζημιές επιβάλλεται αφαίρεση των δέκα εκατοστά κάτω από το σπάσιμο και επάλειψη με πάστα χαλκού και απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Στις περιπτώσεις που έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος των κλάδων χρειάζεται να γίνει επάλειψη με ασβέστη για να προφυλαχθούν οι βραχίονες από την ηλιακή ακτινοβολία

Γ. Τη περίοδο αυτή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των πληγών από αυτές αναπτύσσεται το βακτήριο της Φυματίωσης ή της Καρκίνωσης (Pseudomonas Savastanoi) αφού μπορεί να αναπτυχθεί από 1 βαθμό κελσίου, εισέρχεται στο φυτικό ιστό από πληγές αλλά και σχισμές που δημιουργεί ο παγετός και προκαλεί όγκους με σπογγώδη υφή (καρκινώματα) σε βλαστούς, βραχίονες και κορμό αλλά και σε φύλλα και καρπούς.

Συνίσταται ψέκασμα με χαλκούχα σκευάσματα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr