Η νέα συμφωνία είναι επιπλέον των 300 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν ήδη δεσμευτεί από την ΕΕ για το 2021.

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά του COVID-19 ανακοίνωσε η αμερικανο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, χωρίς να δώσει στη δημοισιότητα λεπτομέρειες ως προς το οικονομικό σκέλος.

Η νέα συμφωνία, διευκρίνισε, είναι πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν ήδη δεσμευτεί από την Ε.Ε. για το 2021, στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας, που υπεγράφη πέρυσι.

Συνεπώς, το σύνολο των δόσεων που η Pfizer/BioNTech έχει δεσμευτεί να παραδώσει στους «27» μέσα στο 2021 φθάνει πλέον τα 500 εκατομμύρια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν στα 600 εκατομμύρια, βάσει ρήτρας της νέας συμφωνίας.

Οι επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν εντός του έτους, εκ των οποίων τα 75 εκατομμύρια εντός του δεύτερου τριμήνου.

Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο -από τα μέχρι στιγμής τρία σε σύνολο- που έχει λάβει έγκριση χρήσης στην Ε.Ε. (ακολούθησαν αυτά της Moderna και της AstraZeneca).

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, επεκτείνοντας την παραγωγική ικανότητα», διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ  Μπουρλά.  «Με αυτήν τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε τώρα την παροχή αρκετών δόσεων για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του έτους».

«Η ευρεία πρόσβαση σε καλής απόκρισης και εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια είναι απαραίτητη για να σταματήσει η πανδημία», τόνισε από την πλευρά του ο συνιδρυτής και διευνθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, με φόντο τον σάλο από το φιάσκο με την προμήθεια των μέχρι στιγμής εγκεκριμένων εμβολίων στην Ε.Ε.

«Έχουμε λάβει επιπλέον μέτρα για να επεκτείνουμε την παραγωγική μας ικανότητα σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις το 2021», υπογράμμισε. «Θα αρχίσουμε την παραγωγή στο εργοστάσιό μας στο Μαρβούργο αυτόν τον μήνα και θα ενισχύσουμε το δίκτυο παραγωγής μας με επιπλέον συνεργάτες. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε, μαζί με κυβερνήσεις, αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη υψηλότερη μελλοντική απαίτηση εφοδιασμού για τα εμβόλια μας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr