Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μ. Ντράγκι στη Γερουσία: Προτεραιότητα η ΕΕ, στενότερες σχέσεις με Ελλάδα-Κύπρο

Ο Μ. Ντράγκι στη Γερουσία: Προτεραιότητα η ΕΕ, στενότερες σχέσεις με Ελλάδα-Κύπρο

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας διαθέτει ευρεία πολιτική στήριξη και παρουσιάζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, σήμερα από τη Γερουσία και αύριο από τη Βουλή. Ειδική αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο στην πρόθεση πιο στενής συνεργασίας.

«Η ενότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά καθήκον. Ένα καθήκον, όμως, που προκύπτει από αυτό το οποίο είμαι βέβαιος ότι μας ενώνει όλους: Η αγάπη για την Ιταλία».

Με αυτά τα λόγια συνόδευσε τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησής του στη Γερουσία ο Μάριο Ντράγκι, η οποία ολοκληρώνεται με την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει ανάλογη συζήτηση και ψηφοφορία αύριο στη Βουλή, προτού η νέα κυβέρνηση αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά της.

«Σήμερα, όπως συνέβη και με τις κυβερνήσεις αμέσως μετά τον πόλεμο, έχουμε την ευκαιρία ή καλύτερα την ευθύνη να προχωρήσουμε σε μια νέα ανοικοδόμηση», είπε ο Ντράγκι στο κλείσιμο της 50λεπτης ομιλίας του, η οποία συνοδεύτηκε από χειροκρότημα διαρκείας εκ μέρους των περισσότερων παρευρισκομένων.

Θεωρητικά, ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ διαθέτει ευρύτατη πλειοψηφία, η οποία βεβαίως μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς δεν αποκλείονται πιθανές διαρροές. Ήδη, πάντως, στο πλευρό του έχουν ταχθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, η μπερλουσκονική Φόρτσα Ιτάλια, η Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, ακόμη όμως και η Λίγκα του Βορρά.

«Δεν πρόκειται για κατάρρευση της πολιτικής, κανείς δεν χάνει την ταυτότητά του, αλλά όλοι  βοηθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.  «Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που έκαναν ένα βήμα πίσω  για το καλό όλων», είπε, αναφερόμενος στη συμφωνία τους στο πρόσωπό του.

Η «κωλοτούμπα» του Σαλβίνι

Ειδικά πάντως ο Ματέο Σαλβίνι, έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες «κωλοτούμπες» στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης, τασσόμενος πλέον αναφανδόν υπέρ της ΕΕ και του ευρώ και αποδεχόμενος τη συνεργασία με εκείνους που μέχρι πρόσφατα «στόλιζε» με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς.

Ο νέος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι άμεσες προτεραιότητές του είναι δύο: Αφενός, η αντιμετώπιση της πανδημίας «με όλα τα μέσα» και ο εμβολιασμός όλων των Ιταλών όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Αφετέρου, η αναμόρφωση του σχεδίου για την κατανομή των 200 και πλέον δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των κονδυλίων αποτέλεσε την αιτία (ή μήπως την αφορμή;) για να πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, του Τζουζέπε Κόντε. Ανάμεσα δε στα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Ντράγκι είναι οι βαθιές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, καθώς και το δικαστικό σύστημα, όπου κυριαρχούν η γραφειοκρατία και οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Προτεραιότητα η ΕΕ, συνεργασία με Ελλάδα

Όσον αφορά στις συμμαχίες της νέας κυβέρνησης, ο επικεφαλής της ήταν σχετικά σαφής και έντονα ευρωπαϊστής: «Τα σταθερά σημεία αναφοράς μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ατλαντική Συμμαχία και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών», είπε στους γερουσιαστές. Εξήγησε, επίσης, ότι οι περιοχές ενδιαφέροντος της Ιταλίας είναι «τα Βαλκάνια, η ανατολική μεσόγειος, η Λιβύη και γενικότερα, η Αφρική». Επιβεβαίωσε δε ότι η Ρώμη θα διατηρήσει και θα ενισχύσει την στρατηγική της σχέση με την Γερμανία και την Γαλλία, «αλλά και την συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και την Ισπανία, χώρες με τις οποίες υπάρχει κοινή μεσογειακή ευαισθησία».

Αναφερόμενος και στο μεταναστευτικό, ο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της εξισορρόπησης των βαρών ανάμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024