Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η αξία της ρουτίνας στην οικογενειακή ζωή

Η αξία της ρουτίνας στην οικογενειακή ζωή

Τι προσφέρει η ρουτίνα στην καθημερινότητα μιας οικογένειας;

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία του κοροναϊού στις ζωές μας, είναι η ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας.

Μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να προσαρμοζόμαστε σε νέους κανόνες και η ρουτίνα μας έχει διαταραχθεί.

Ωστόσο, είναι σημαντικό -τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας- να δημιουργήσουμε μια νέα οικογενειακή ρουτίνα.

Η ρουτίνα βοηθά τα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν ποιος πρέπει να κάνει τι, πότε, με ποια σειρά και πόσο συχνά. Για παράδειγμα, τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι πρέπει να σας βοηθούν με το γέμισμα και το άδειασμα του πλυντηρίου των πιάτων κάθε ημέρα.

Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει λιγότερες συγκρούσεις και λιγότερη γκρίνια σχετικά με τέτοιου είδους βαρετές δραστηριότητες.

Μια ρουτίνα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προλάβετε μια συμπεριφορά που δεν θέλετε να έχει το παιδί. Για παράδειγμα, αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί γκρινιάζει όποτε πηγαίνετε μαζί στο σουπερμάρκετ, μπορείτε να καθιερώσετε να ακούτε το αγαπημένο του τραγούδι στο αμάξι καθώς πηγαίνετε.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ρουτίνες σχετικές με το παιχνίδι, τα οικογενειακά γεύματα και τον ύπνο. Άλλωστε, όταν τα παιδιά έχουν χρόνο να παίξουν, τρέφονται σωστά και κοιμούνται επαρκώς, είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που θέλετε.

Και -ίσως το πιο σημαντικό- η ρουτίνα βοηθά τα μικρά παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια. Όταν νιώθουν ασφαλή, μπορούν να αναπτύξουν ένα υγιές αίσθημα αυτοεκτίμησης, να επικεντρωθούν στη μάθηση και φυσικά να υιοθετήσουν τους κατάλληλους τρόπους συμπεριφοράς.

Δημιουργώντας την οικογενειακή ρουτίνα

Ακολουθούν μερικά tips για να δημιουργήσετε τις δικές σας οικογενειακές ρουτίνες:

Προγραμματίστε ρουτίνες για απαιτητικές στιγμές μέσα στην οικογενειακή ημέρα – για παράδειγμα, πριν και μετά τη δουλειά σας και την τηλεκπαίδευση των παιδιών.

Τα πράγματα πηγαίνουν συχνά πιο ομαλά όταν έχετε μια ρουτίνα που τους κρατά όλους απασχολημένους. Για παράδειγμα, πείτε στο παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του όσο εσείς μαγειρεύετε.

Προγραμματίστε χρόνο για τα διαλείμματα του παιδιού. Αυτό δίνει στο παιδί σας χρόνο για ύπνο ή ξεκούραση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τη συμπεριφορά του. Επίσης, ο ελεύθερος χρόνος τού δίνει την ευκαιρία να μάθει να παίζει μόνο του.

Εάν θέλετε να θέσετε χρονικά όρια σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η χρήση οθόνης, κάντε το μέρος της ρουτίνας. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση ή να χρησιμοποιούν τα tablet τους, αλλά μόνο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Συνδέστε δύο ή περισσότερες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τις δραστηριότητες που θεωρεί βαρετές.

Είναι επίσης χρήσιμο επειδή η μία δραστηριότητα θα το βοηθήσει να θυμηθεί την επόμενη. Για παράδειγμα, μάθετε το παιδί να πλένει τα δόντια του προτού μπει για μπάνιο.

Εξηγήστε τη ρουτίνα στο παιδί σας. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν απλές, δομημένες προτάσεις- για παράδειγμα, «Πρώτα καθαρά δόντια. Μετά παραμύθι με τον μπαμπά ».

Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιήστε λέξεις ή ιδέες που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει για να μιλήσετε για τη ρουτίνα σας.

Όσον αφορά στα παιδιά σχολικής ηλικίας, η συζήτηση σχετικά με τη ρουτίνα μπορεί να τα βοηθήσει να προγραμματίζουν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους και να λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Sports in

Μπαρτζώκας στους παίκτες: «Ψηλά τα κεφάλια, έχουμε έναν ακόμα τίτλο να πάρουμε» (vid)

Η ομιλία του Γιώργου Μπαρτζώκα στους παίκτες μετά την ήττα από τη Ρεάλ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024