Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί στην τηλεκπαίδευση

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί στην τηλεκπαίδευση

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν στην τηλεκπαίδευση

Η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας και έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε μικροί και μεγάλοι.

Αυτό για τα παιδιά μας σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου στην τηλεκπαίδευση και να συγκεντρωθούν στα εξ αποστάσεως μαθήματά τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ως γονείς προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν;

Η σημασία της ρουτίνας

Ακριβώς επειδή το παιδί δεν πηγαίνει στο σχολείο, μπορεί να έχει την αίσθηση ότι ζει ένα ατέρμονο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, επειδή τα μαθήματα συνεχίζονται, το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι πλέον έχει μια νέα ρουτίνα, στην οποία και πάλι πρέπει να είναι τυπικό. Το προτρέπουμε, λοιπόν, να σηκώνεται μια σταθερή ώρα το πρωί, να πλένει τα δόντια του και το πρόσωπό του, να τρώει το πρωινό του και να φοράει ρούχα αντί για πιτζάμες.

Μάθημα στο γραφείο κι όχι στο κρεβάτι

Προκειμένου το παιδί να μπορεί να συγκεντρωθεί, οι συνθήκες στις οποίες κάνει μάθημα θα πρέπει να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με εκείνες της σχολικής αίθουσας. Γι΄αυτό ενθαρρύνουμε το παιδί να παρακολουθεί τα μαθήματά του καθισμένο στο γραφείο του και όχι ξαπλωμένο στο κρεβάτι ή τον καναπέ. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σε θέση να διαχωρίσει τις ώρες του σχολείου από εκείνες της ξεκούρασης.

Επαρκής ύπνος

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση του σώματος και του μυαλού. Δεδομένου ότι όταν το παιδί δεν πηγαίνει σχολείο είναι εύκολο να καταργηθεί κάθε έννοια προγράμματος, βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας ξεκουράζεται επαρκώς. Φροντίζουμε λοιπόν να κοιμάται και να ξυπνάει ίδιες ώρες κάθε ημέρα.

Ήσυχο περιβάλλον

Το παιδί χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε θορυβώδεις δουλειές όσο εκείνο παρακολουθεί τα μαθήματά του, για παράδειγμα να μη βάζουμε σκούπα. Παράλληλα, αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είναι συγκεντρωμένο στις παραδόσεις των μαθημάτων, το κάνουμε με διακριτικό τρόπο, χωρίς να στεκόμαστε πάνω από το κεφάλι του.

Διαλείμματα

Ακόμη κι όταν έχει εκπαιδευτικούς σκοπούς, η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή κουράζει το παιδί, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το διάλειμμα μεταξύ των μαθημάτων είναι απαραίτητο ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον του παιδιού και να ανακτά την ενέργειά του. Ενθαρρύνουμε, λοιπόν, το παιδί να κάνει σύντομα διαλείμματα, κατά τα οποία θα μπορεί να φάει ένα θρεπτικό σνακ και να ασχοληθεί με κάτι άλλο, εκτός οθόνης.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024