Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα : οι επαγγελματικές και οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού

Έρευνα : οι επαγγελματικές και οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού

Ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε χειρότερη επαγγελματική και οικονομική κατάσταση ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι βρίσκεται σε χειρότερη επαγγελματική και οικονομική κατάσταση, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με νέα πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Focus Bari, που διεξήχθη το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου σε δείγμα 622 ατόμων ηλικίας 16-64 ετών, δώδεκα μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων βρίσκει συνολικά χειρότερη την επαγγελματική και οικονομική του κατάσταση.  Συγκεκριμένα, τo 30% των Ελλήνων δηλώνει πως σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, η επαγγελματική του κατάσταση είναι χειρότερη, ενώ μόνο το 10% δηλώνει πως είναι καλύτερη.

Την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πολύ νεαρή ηλικία μεταξύ των ερωτηθέντρων, 16-24 ετών, πιθανά ως πιο έτοιμοι να αξιοποιήσουν διαδικτυακές ευκαιρίες, ενώ σε χειρότερη επαγγελματική κατάσταση δηλώνουν περισσότερο οι γυναίκες και συνολικά οι κάτοικοι της Αττικής.

Για όσους τα επαγγελματικά χειροτέρεψαν, οι βασικοί λόγοι είναι πως η επιχείρησή τους υπολειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή περιορίστηκαν πολύ οι εργασίες τους, ενώ μεγάλη μερίδα εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή, υποαπασχόληση ή εκτός εργασίας καθώς η επιχείρηση όπου εργαζόταν είτε έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω πανδημίας, είτε έχει κάνει μειώσεις προσωπικού.

Για τη μικρή αναλογία που δηλώνει βελτιωμένη επαγγελματική κατάσταση, οι κύριοι λόγοι είναι η δημιουργία νέας απασχόλησης, η απόκτηση καινούργιων δεξιοτήτων, αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου που διαθέτουν καθώς εργάζονται από απόσταση.

Από την άλλη μεριά, το 36% των Ελλήνων δηλώνουν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με 12 μήνες πριν, ενώ μόλις το 10% δηλώνει το αντίθετο. Για όσους χειροτέρεψαν τα οικονομικά, ο βασικός λόγος (75%) είναι η μείωση των εσόδων τους, καθώς και ότι χρειάζεται να στηρίξουν άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν πληγεί οικονομικά, ή ότι τους έτυχαν κάποια απρόβλεπτα έξοδα.

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άντρες, καθώς και οι κάτοικοι της περιφέρειας. Οριακά πιο θετική εικόνα σε σύγκριση με τις άλλες δημογραφικές ομάδες παρουσιάζουν οι ηλικίες 55 και άνω, καθώς και οι κάτοικοι της Αττικής.

κα

Για τη μικρή μερίδα Ελλήνων που εμφανίζονται σήμερα με καλύτερα οικονομικά απ’ ό,τι πέρυσι, ο κυριότερος λόγος είναι ότι μείωσαν τα έξοδά τους,  καθώς και το ότι δημιούργησαν νέες πηγές εσόδων ή αξιοποίησαν πηγές εσόδων που ήδη είχαν.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024