Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινη Οικονομία : Η επένδυση σε 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Πράσινη Οικονομία : Η επένδυση σε 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Ο τομέας της πράσινης οικονομίας θα μπορούσε με τις κατάλληλες πολιτικές να δημιουργήσει μελλοντικά 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Ο τομέας της πράσινης οικονομίας από μόνος του θα μπορούσε με τις κατάλληλες πολιτικές να δημιουργήσει μελλοντικά 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως! Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Ομίλου Adecco, πάνω από 1,47 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή, ενώ έως και το 85% των θέσεων εργασίας το 2030 θα είναι σε αντικείμενα που ακόμα δεν υπάρχουν.

Η κλιματική αλλαγή, την οποία ήδη βιώνουμε, επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και στην αγορά εργασίας, τις οποίες θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε σε ευκαιρίες για το μέλλον. Σύμφωνα με τη μελέτη της Adecco «Skills for the Green Economy», αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον επαναπροσδιορισμό των αναγκαίων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων με επίκεντρο την πράσινη οικονομία. Στη μελέτη αναδεικνύονται οι πολιτικές που, εφόσον υιοθετηθούν τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην αγορά εργασίας.

Οι προκλήσεις στη μετάβαση προς την Πράσινη Οικονομία

Παρότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα δραστηριοποιείται σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως με την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, μένει να γίνουν πολλά ακόμη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της «πράσινης μετάβασης», όπως επισημαίνεται στη μελέτη, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο ρόλο που διαδραματίζει ο άνθρωπος και στις δεξιότητες που απαιτούνται για την επίτευξη μιας βιώσιμης αλλαγής. Και αυτό γιατί οι δεξιότητες και η σημασία τους συχνά παραβλέπονται όταν χαράσσονται οι εθνικές στρατηγικές, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι χωρίς την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να χάσει έως και 71 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αντίθετα, οι «έξυπνες» πολιτικές και οι επενδύσεις στον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτήν την αρνητική προοπτική, σε τέτοιο βαθμό που ο τομέας της πράσινης ενέργειας από μόνος του θα μπορούσε να δημιουργήσει 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Το ρίσκο

Σύμφωνα με τη μελέτη της Adecco, για την μετάβαση του εργατικού δυναμικού προς την «Πράσινη Εποχή», οποιαδήποτε επιτυχημένη στρατηγική πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι κατά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ορισμένοι τομείς θα πληγούν περισσότερο από άλλους, ιδίως οι τομείς της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επιπλέον, αλλαγές σε κλάδους και επιχειρηματικούς τομείς θα επέλθουν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφορετικούς χρόνους και ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας εξαιτίας αυτών των αλλαγών μπορεί να είναι άμεσες, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι μια πιο σταδιακή διαδικασία. Με τα δεδομένα αυτά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύσουν τους εργαζομένους και όχι απαραίτητα τις θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κινητικότητα και η ευελιξία στην αγορά εργασίας, που θα κατευθύνει το εργατικό δυναμικό προς τις νέες θέσεις σε νέους πιθανά κλάδους. Η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με τις απαραίτητες δεξιότητες δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία κοστοβόρα ενέργεια, αλλά ως επένδυση η  απόσβεση της οποίας θα έρθει σύντομα επιφέροντας κέρδη.

Οι ευκαιρίες της Πράσινης Μετάβασης

Οι προκλήσεις στον δρόμο προς την «Πράσινη Μετάβαση» είναι πολλές, αν όμως αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές ευκαιρίες για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και μεμονωμένα για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι «έξυπνες» πράσινες πολιτικές μπορούν, μεταξύ άλλων, να οδηγήσουν σε:

  • Καλύτερα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με δεξιότητες που θα αυξήσουν την απασχολησιμότητά του τώρα και στο μέλλον.
  • Λειτουργικότερη αγορά εργασίας με εκλεπτυσμένα εκπαιδευτικά συστήματα.
  • Συστήματα κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Οι εργοδότες, μπορούν να επωφεληθούν από τις πράσινες πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν την αειφόρο απασχόληση και την επένδυση σε δεξιότητες το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, για να προσελκύσουν τα σωστά ταλέντα και να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας για να χτίσουν τη δική τους «δεξαμενή» ταλέντων και να αξιοποιήσουν ευέλικτες πρακτικές, καθώς και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού τους, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο του μετασχηματισμού.

Η πράσινη οικονομία και η μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον θα επηρεάσουν αναμφίβολα την αγορά εργασίας. Χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη ανάπτυξη δεξιοτήτων, οποιαδήποτε πρόοδος προς την πράσινη μετάβαση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ανακοίνωσή της ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών στο χθεσινό παιχνίδι με την Έβερτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024