Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται η τραγωδία στο θέατρο - Καταγγελίες και πιέσεις προς την Πολιτεία για την κάθαρση

Συνεχίζεται η τραγωδία στο θέατρο – Καταγγελίες και πιέσεις προς την Πολιτεία για την κάθαρση

Την κύρια ευθύνη την έχουν φυσικά οι θύτες, ωστόσο όλο και περισσότεροι παραδέχονται πλέον τη συνενοχή τους αφού ήξεραν και δεν μιλούσαν. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησαν να... γεννηθεί το τέρας, το οποίο ζούσε πίσω από την αυλαία και «έτρωγε» όποιον επιχειρούσε να αντισταθεί.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από περίπου ένα μήνα, όταν η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή της αποκαλύπτοντας ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 21 ετών, τα όσα σοκαριστικά θα ακολουθούσαν με το ελληνικό #MeToo να ταρακουνά το ελληνικό θέατρο συθέμελα. Κανείς εκτός… από τους ίδιους τους ηθοποιούς που βίωναν το δράμα, αλλά και όσους το παρακολουθούσαν μένοντας εγκληματικά αμέτοχοι.

Από την πρώτη στιγμή, που η Ζέτα Δούκα πήρε τη σκυτάλη από την Ολυμπιονίκη και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τον χώρο του θεάματος πολλοί έχασαν τον ύπνο τους και άλλοι προχώρησαν σε σπασμωδικές κινήσεις, με τις οποίες μάλλον επιβεβαίωναν την ενοχή τους παρά το αντίθετο…

Ωστόσο δεν φταίνε μόνο οι θύτες. Όσο παιρνούν οι μέρες αποδεικνύεται ότι σχεδόν κανένας από όσους βρίσκονται στον χώρο του θεάτρου δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Την κύρια ευθύνη την έχουν φυσικά οι θύτες, ωστόσο όλο και περισσότεροι παραδέχονται πλέον την «συνενοχή» τους αφού ήξεραν και δεν μιλούσαν. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησαν να… γεννηθεί το τέρας, το οποίο ζούσε πίσω από την αυλαία και «έτρωγε» όποιον επιχειρούσε να του αντισταθεί.

Ολοένα και περισσότεροι ηθοποιοί καθημερινά ανοίγουν την καρδιά τους και αποκαλύπτουν τα όσα φρικιαστικά βίωσαν, επιδιώκωντας να «ζήσουν» το όνειρό τους, το οποίο έβλεπαν μέρα με τη μέρα να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Πολλοί δεν άντεξαν και παράτησαν την τέχνη, που τόσο αγάπησαν, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να φύγουν ακόμα και από τη χώρα, αφού δεν ενέδωσαν στις ορέξεις κάποιου άρρωστου είτε σκηνοθέτη, είτε θιασάρχη και είδαν την καριέρα τους να «σβήνει» και να χάνεται το στίγμα τους από τον χάρτη του θεάτρου.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Άννας Τσουκαλά, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από τους ρόλους της ως «Μελέκ» στο «Μη μου λες αντίο» του Μανούσου Μανουσάκη και «κυρα-Φροσύνη» στη «Στη λίμνη των στεναγμών».

«Μίλησα για σεξουαλική παρενόχληση και μου είπαν ότι υπέγραψα θανατική καταδίκη»

Η ίδια σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση, είπε ότι όταν μίλησε -πριν πολλά χρόνια- για το τι συμβαίνει στον χώρο του θεάματος, δέχτηκε απειλές για τη ζωή της κι έτσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

«Έκανα καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και μου έστειλαν ‘ραβασάκι’ από κανάλι, το οποίο ανέφερε ότι υπέγραψα τη θανατική μου καταδίκη. «Ήμουν ένα παιδί που βγήκε τελείως μόνο του το 2009 και είπαν να έρθουν να με σκοτώσουν. Η μόνη μου ελπίδα ήταν να φύγω από τη χώρα» δήλωσε μιλώντας στον Alpha.

«Κάποια στιγμή ένας προσπάθησε να μου κάνει μεγάλο κακό, δηλαδή να με πιάσει, να πέσει πάνω μου από το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου. Πήγα στην αστυνομία και του είπα ότι έγινε. Τότε μου είπαν ότι δε μπορούν να κάνουν τίποτα, ότι δεν τους αφήνουν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά ήταν γνωστά από πολύ παλιά, ωστόσο κανείς δεν μιλούσε.

Αυτό επιβεβαίωσε και ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Γιάννης Μπέζος. «Ξέραμε και εμείς, ξέρατε και εσείς και δεν μιλούσαμε. Φτάσαμε ως εδώ γιατί εμείς το επιτρέψαμε. Ναι με τη σιωπή μας. Βλέπαμε συμπεριφορές περίεργες, ακούγαμε διάφορα, αλλά ο καθένας κοίταζε τη δουλειά του. Στα 25 χρόνια που είμαι θιασάρχης και παίζω σε τηλεοπτικές σειρές ελέγχω την κατάσταση, δεν έπεσαν ποτέ τέτοια πράγματα στην αντίληψή μου. Όμως κάπου συνέβαιναν. Καταλαβαίνω τις φωνές, τον εκνευρισμό στην πρόβα, γίνονται αυτά στη δουλειά μας, συχνά είναι μέσα στη δημιουργική εργασία. Από αυτό το σημείο όμως, ως την εκμετάλλευση του άλλου στο εργασιακό περιβάλλον υπάρχει μεγάλη απόσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Το άγνωστο περιστατικό με τον Κώστα Βουτσά

Όλες αυτές οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, από τους παλαιότερους ηθοποιούς, οι οποίοι δείχνουν να πέφτουν από τα σύννεφα, αφού εξηγούν ότι στη δική της εποχή ουδέποτε υπήρξαν τέτοιου είδους περιστατικά.

Και αν κάποιοι το τολμούσαν βρίσκονταν άλλοι που ανέτρεπαν τα σχέδια τους.

Χαρακτηριστική η αποκάλυψη της Αλίκης Κατσαβού, της τελευταίας συζύγου του αείμνηστου Κώστα Βουτσά, ότι ο αξέχαστος πρωταγωνιστής είχε πιάσει από το πέτο γνωστό ηθοποιό, ο οποίος προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί συνεργάτιδά του.

«Όταν άρχισε να βγαίνει αυτή η ιστορία στο φως σκέφτηκα ότι αν ο Κώστας Βουτσάς ζούσε θα είχε πολύ σημαντικά πράγματα να πει. Ο Κώστας τιμούσε και αγαπούσε τη γυναίκα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσαβού.

«Ξέρω μια ιστορία με έναν μεγάλο πρωταγωνιστή που δεν είναι πια στη ζωή και τον είχε πιάσει από το πέτο -επειδή είχε στείλει μια κοπέλα να τον περιμένει στο καμαρίνι του- και του είπε: ‘Τι θα καταλάβεις αν πας μαζί της; Πώς είναι δυνατόν να το κάνεις αυτό σε ένα πλάσμα που έρχεται και σου ζητά δουλειά; Τι ευχαρίστηση μπορεί να σου φέρει;’» συμπλήρωσε αποκαλύπτοντας το «θερμό επεισόδιο».

Να επανέλθει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους ηθοποιούς

Από την πλευρά της η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου, σχολίασε πως «όλα αυτά που έγιναν μας κάνουν να ντρεπόμαστε, να συγκινούμαστε και να κλαίμε».

Παράλληλα, η ίδια διατύπωσε το αίτημα να επανέλθει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Όπως τονίζει, η κατάργησή της είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που οι εργαζόμενοι στο θέατρο έχουν εκτροχιαστεί τα τελευταία χρόνια.

«Κίνδυνος ενοχοποίησης των θυμάτων»

Από την πλευρά του, στον «κίνδυνο ενοχοποίησης των θυμάτων» αναφέρθηκε ένας από τους πιο σημαντικότερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο οποίος αποκάλυψε στο MEGA πως γνώριζε όσα πέρασε στα χέρια του βιαστή του ο άνδρας (σ.σ. ο Ν. Σ.) που σόκαρε με τη μαρτυρία του για γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη.

«Μου εξομολογήθηκε αυτό που είχε συμβεί και ήταν «μαχαιριά» στην καρδιά. Αν ισχύουν αυτά τα οποία λέει, δεν πρέπει να τα καλύψουμε. Πρέπει να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση».

Όπως λέει «είναι σημαντικό ότι βγήκαν ανώνυμα μεν, αλλά τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση των αρχών. Οι αρχές πότε θα κάνουν την κίνηση ώστε να ψάξουν αυτές τις υποθέσεις ώστε είτε ο φερόμενος ως θύτης να αθωωθεί είτε να κατηγορηθεί, και τα θύματα να λυτρωθούν. Αυτή τη στιγμή ζούμε μια επικίνδυνη κατάσταση όπου μπορεί να αρχίσουν να ενοχοποιούνται τα θύματα» τονίζει στην κάμερα του MEGA, κάνοντας έκκληση να ανοίξουν χωρίς δισταγμό τα στόματα.

«Κάνω έκκληση στα θύματα να φύγει από πάνω μας το βάρος και ο τρόμος, να σταθούμε αντιμέτωποι απέναντι στην αλήθεια. Θα ήθελα ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι ευαίσθητοι άνθρωποι να πάρουν θέση, όχι για να κατηγορηθεί κάποιος εν αδίκω, αλλά να φανερωθεί ποια είναι η αλήθεια».

Αυστηροποίηση προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα εις βάρος ανηλίκων προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

«Όσα απεχθή είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εξαντληθούν από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των ποινών και επέκτασης του χρόνου παραγραφής και για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα εις βάρος ανηλίκων» τόνισε.

Οι καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στο θέατρο πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα αποκαλύπτοντας με τον χειρότερο τρόπο τη σκοτεινή πλευρά ενός φωτεινού χώρου.

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024