Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Επί τάπητος σχέδιο δημιουργίας κόμματος αντι-Τραμπ

ΗΠΑ : Επί τάπητος σχέδιο δημιουργίας κόμματος αντι-Τραμπ

Σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία νέου κεντροδεξικού κόμματος στις ΗΠΑ από πρώην στελέχη των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Αιτία; Η δυσαρέσκεια για την απροθυμία του κόμματος να αποκηρύξει τον τραμπισμό.

Ενοχλημένοι από την απροθυμία των Ρεπουμπλικανών να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και στον τραμπισμό, δεκάδες στελέχη του κόμματος εξετάζουν τη δημιουργία νέου, κεντροδεξιού κόμματος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται τέσσερα άτομα που μετέχουν στις διεργασίες, οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Και αφορούν περισσότερους από 120 «πρώην εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς, πρώην αξιωματούχους των κυβερνήσεων επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, Τζορτζ Μπους του νεότερου και του ίδιου του Τραμπ, Ρεπουμπλικανούς πρώην πρέσβεις και συμβούλους στρατηγικής».

Ήδη, γράφει το πρακτορείο, έκαναν την πρώτη μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, θέτοντας επί τάπητος σχέδιo απόσχισης από το κόμμα και δημιουργίας νέου, με βάση «τον ηθικό συντηρητισμό», τον σεβασμό στο Σύνταγμα και το κράτος δικαίου.

Στην ατζέντα τους, αναφέρεται, είναι είτε η συμμετοχή σε εκλογικές αναμετρήσεις (π.χ. στις συμπληρωματικές εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο) με δικούς τους υποψήφιους, είτε η παροχή στήριξης σε συντηρητικούς υποψηφίους, «ανεξαρτήτως εάν είναι Ρεπουμπλικανοί, Δημοκρατικοί ή ανεξάρτητοι».

Διευρύνεται το εσωκομματικό ρήγμα

Στο δημοσιεύματα κατονομάζεται ως συνδιοργανωτής της τηλεδιάσκεψης ο Έβαν Μακμάλιν: επικεφαλής στρατηγικής στη διάσκεψη των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2016.

Οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται ενδεικτικές του ρήγματος στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, μετά τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του Νόνταλντ Τραμπ για καλπονοθεία στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τα έκτροπα στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου και την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου για «υποκίνηση σε εξέγερση», η οποία βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη στη Γερουσία.

«Μεγάλο τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και απειλεί την αμερικανική δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακμάλιν στο Reuters. «Είναι ανάγκη το κόμμα να επαναδεσμευθεί με την αλήθεια, τη λογική και τα ιδρυτικά ιδεώδη. Διαφορετικά, θα πρέπει πράγματι να δημιουργηθεί κάτι νέο»…

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι μόνον το 40% όσων συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής στηρίζουν – προς το παρόν τουλάχιστον – το σενάριο της διάσπασης των Ρεπουμπλικανών και τη δημιουργία νέου κόμματος –αν και ήδη ακούστηκαν και ονόματα, όπως «Κόμμα Ακεραιότητας» ή «Κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί».

Έτερη επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι, τόνισε, είναι η συγκρότηση πτέρυγας εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ή και στις «παρυφές» του.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024